Bazı çocuklar için kreşe alışmak sorun yaratabilir. Bunun nedenleri çocuktan çocuğa değişir. Çocukların eşya dolaplarının bulunduğu odada bir çocuk ağlayarak annesini istiyor. Koridorda bulunan bir sürü anne baba çocuklarının eşyalarını ve ceketlerini dolaplarına yerleştiriyor. Peki, Hakan’ın eşyalarını nereye koyacağız? Grup öğretmeni bize bu konuda yardımcı oluyor. “”Penguen resimli dolaba yerleştirebilirsiniz” diyor. 5 yaşındaki oğlum başı yere doğru eğik, bir eliyle sıkıca benim elimi tutuyor, diğeriyle de babasına uzanıyor. Kalbimin atışlarını boğazıma kadar hissedebiliyorum. Çünkü oğlumuz için böyle cıvıl cıvıl bir kreş bulabildiğimiz için çok seviniyorum. Hakan elimizi sıkıca tutarak, bizim de eşliğimizde grubun ortasına giriyoruz. Bir köşede oyun oynayan iki kız gülümseyerek Hakan’a bakıyor. Bir süre sonra Hakan da diğer çocuklarla oyuna dalıyor. “Biz gidiyoruz” diyoruz, hiç bakmadan “Tamam” diye cevap veriyor. Hakan’ı öğleden sonra almaya gittiğimde, keyifli bir halde çocuklarla oynadığını görüyorum.
Akşam evde yemek yerken, uyumak istediğini söylüyor. Kreşe zamanında yetişebilmesi için artık daha erken kalkıyoruz. Fakat iki hafta sonra bir sabah Hakan ağlayarak “Gitmek istemiyorum” dediğinde şoka giriyoruz. Bir hikaye anlatıyoruz, biraz oyalanıyor. Kreşe vardığımızda ise birden sabahki hali değişiyor ve sevinçle çocukların arasına karışıyor.”
Çocukların kreşe alışmaları için
Çocukların kreşe alışmaları için, kreşe kayıt yaptırmaya giderken, çocuk da beraberinde götürülmeli. Böylelikle çocuğa gün boyu bulunacağı mekan tanıtılmış olur. Çocuk orada neler yapacağından haberi olarak gitmeli kreşe. Çünkü çocukların ilk endişeleri, burada kalma, ailesinden uzak olma korkuları oluşabilir.
Ayrıca çocuk ilk günde uykuluysa, daha da sorun olabilir. Fakat çocuğa önceden kalacağı kreş tanıtılırsa, neler yaşayacağı, nelerle karşılaşacağı söylenir. Özellikle de öğretmeniyle bir yakınlık sağlanırsa, çocuk kreşe daha rahat gider. Fakat bu rahatlık ilk günde oluşamayabilir. Çocukların kreşe uyum sağlamaları 15 gün sürebilir. Bu uyum dönemi içeresinde her şey olabilir. Fakat bazı durumlarda bu 15 gün sonrasında birtakım sorunlarla karşılaşılabilir. Örneğin, birden ağlamaya başlayabilir ve okula gitmek istemeyebilir. Çünkü okulun kısa dönemli olduğunu düşünür. Bunun da nedeni, okul öncesi çocuklarında zaman kavramının olmamasıdır. Daha sonra arkadaşları, öğretmeni ve özellikle okulla kaynaşınca, arkadaşlarıyla gruplar kurunca, bu durum yavaş yavaş söner.
Okul öncesi dönem çok önemlidir
Çünkü çocuğun tüm okul hayatını ilgilendiren bir konudur bu. Anne babanın verdiği tepkilerle çocuk okuldan da soğuyabilir. Bu nedenle anne babalar öncelikle kararlı ve istikrarlı davranmalılar.
Eğer kreşle ilgili hiç bir problem yoksa, çocuk kreşe mutlaka devam etmelidir. Çocukla konuşarak, onun okula gitmesi gerektiği anlatılmalı ve bir şekilde ikna edilmelidir. İkincisi okulla ilgili çocuğa sempatik gelecek yanlar ortaya çıkarılmalıdır. Üçüncüsü ise, anne baba çocuğunun arkadaşlarıyla kaynaşabilmesi için bazı davranışlarda bulunabilir. Örneğin, şeker ya da balon gibi küçük hediyeler alarak, bunları grup arkadaşlarına dağıtabilirler.
Sağlıcakla kalın
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın