Birçok aile çocuğuna bir bardak sütü içirmek için türlü türlü yöntemleri dener. Ama o bunu istemiyorsa, boş yere direnmeyin. Süt, çocuklar için önemli olan birçok besleyici maddeyi içerir. Bunlardan bazıları kalsiyum (diş ve kemik gelişimi için), fosfor (büyüme için), suda çözünebilen B Vitamini (kan ve doku bileşimi için), yağ çözücü vitaminler (görmeyi güçlendirmek için), D vitamini (kemik yapısı için), E vitamini (kalp ve metabolizması için), yağ ve karbonhidrattır (enerji dönüşümü için). Vücut için gerekli olan bu maddeler tek bir besinde toplanmıştır: Süt!
Çocuk günde ne kadar süt içmeli?
1 yaşındaki çocuklar için günlük ideal miktar 330 mililitredir. Bu miktar bir bardak süt ve bir kutu yoğurda ya da iki dilim kaşar peynirine eşdeğerdir (yağ içeriğine dikkat etmelisiniz). 3 – 7 yaşlarında, bu miktar 350 mililitreye çıkartılmıştır. Yalnız anneler şunu bilmelidir: Süt susuzluğu gidermek için verilmemelidir, çünkü sütün besin değeri çok yüksektir ve bu nedenden dolayı da doyurucudur.
En uygun süt hangisidir? Çocuklar için en uygun olan süt, pastörize süttür. Sütün taze ya da yarı yağlı olması onun damak zevkine bağlıdır. Tabii bu arada sütün kullanımının çocuk için uygun olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Örneğin, tam yağlı sütte yağ miktarı yüzde 3.5, kaymaksız sütte yüzde 1.5 – 1.8 ve yağsız sütte yüzde 0.3’tür. Bu miktar, çocuğunuzun günlük aldığı yağ miktarına bağlıdır. Eğer, çok yağ, peynir ve salam, sosis türü et besinleri yiyorsa, yağsız süt onun için yağlı sütten daha uygundur. Kaymaksız süt yeterli miktarda yağ çözücü vitaminleri olmayan çocuklar için uygun değildir. Taze inek sütü onlar için daha uygundur. Bu sütler çocuğa verilmeden önce iyice verilmemelidir, çünkü sütün besin değeri çok yüksektir ve bu nedenden dolayı da doyurucudur.
En uygun süt hangisidir? Çocuklar için en uygun olan süt, pastörize süttür. Sütün taze ya da yarı yağlı olması onun damak zevkine bağlıdır. Tabii bu arada sütün kullanımının çocuk için uygun olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Örneğin, tam yağlı sütte yağ miktarı yüzde 3.5, kaymaksız sütte yüzde 1.5 – 1.8 ve yağsız sütte yüzde 0.3’tür. Bu miktar, çocuğunuzun günlük aldığı yağ miktarına bağlıdır. Eğer, çok yağ, peynir ve salam, sosis türü et besinleri yiyorsa, yağsız süt onun için yağlı sütten daha uygundur. Kaymaksız süt yeterli miktarda yağ çözücü vitaminleri olmayan çocuklar için uygun değildir. Taze inek sütü onlar için daha uygundur. Bu sütler çocuğa verilmeden önce iyice kaynatılmalıdır, fakat bu işlem esnasında sütün vitamin değerleri düşer.
Çocuk süt sevmezse
Eğer çocuğunuz süt içmiyorsa, onu süt içmesi için zorlamamalısınız. Büyük bir olasılıkla yoğurt, ayran gibi süt ürünlerini ve belki de kaşar ve beyaz peyniri daha çok seviyordur. Çocuğunuz için 20 gram peynir yeterlidir. Bu gerekli olan kalsiyum ihtiyacını karşılar. Çocuğunuz, içinde süt bulunan hiç bir ürünü yemezse, sütü pişmiş yemeklerin içine katabilirsiniz. Örneğin patates püresine, irmik tatlısına veya puddinge.
Çocuk sütü kaldıramazsa
Çocuğunuz inek sütüne karşı alerjikse, doktor ve beslenme uzmanlarından yardım istemelisiniz. Onlar çocuğunuzun mide rahatsızlıklarını giderecek uygun bir beslenme planı düzenler. Çocuğunuzun kalsiyum ihtiyacını gidermek için kepekli besinler, brokoli, pırasa gibi sebzeler, taze bitkiler, badem ve portakal iyi bir yardımcı besindir. Ama yine de bunlar yeterli değildir. Bunun yanında kalsiyum açısından zengin olan soda da alınmalıdır (150 miligram). Protein sadece ette, vitaminler ise ette, meyve ve sebzede yeterli miktarda bulunur. Çocuğunuz süt şekerine karşı alerjikse, aynı tepkiyi yoğurt, ayran peynir ve yağa da gösterip göstermediği araştırılmalıdır. Eğer kalsiyuma ihtiyacı varsa, doktorunuz çocuğunuz için gerekli olan ilaçları verir.
Çocuğunuz hazır besinleri tercih ederse
Artık ülkemizde de çocuklar için özel olarak hazırlanmış yoğurt, pudding ve çikolatalar var. Bunların içinde az da olsa gerekli olan besin maddeleri bulunurken, çok fazla miktarda şeker ve yağ da içerirler. Bu nedenle onlara tatlı gözüyle bakılmalı ve çocuğun midesini bunlarla fazla doldurulmamalıdır.
Sağlıcakla Kalın.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın