Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Gönderi paylaş:

Dış gebelik hiç istenmeyen bir durumdur. Belirtileri hamilelik belirtilerine benzerdir. Nasıl anlaşılır diye düşünüldüğünde belirtilerin normal gebelik belirtilerine benzemesi nedeniyle bu durumu anlamak kolay değildir. Dış gebelik hamile anne adayının tüm sevincini silip süpürür. Çünkü dış gebelikte hem hamile olmadığınızı hemde dış gebeliğin sonlandırılması gerektiğini öğrenmiş olursunuz. Bu durumu şöyle bir özetleyelim.

Birini sevmek, onunla evlilik gibi ciddi bir yola çıkmak kolay değil. Ama oldukça zevkli de. Hele bir de bu birlikteliği bebek gibi ikinizin ortak meyvesi olan kutsal bir varlıkla taçlandırmak, anlatması imkânsız bir duygu. Regl döneminizde gecikme oldu, satın aldığınız bir gebelik testini uyguladınız ve sabırsızlıkla beklemeye başladınız.

Yıllar gibi geçen birkaç dakikanın sonunda çift çizgiyi gördünüz. Ve işte müjde, hamilesiniz. Hatta emin olmak için bir de kan tahlili yaptırdınız. Sonuç yine aynı. Artık içinizde bir bebek taşıyorsunuz. Ama ya taşımıyorsanız? Ya tüm bunlar vücudunuzun bir yanılsamasıysa ve aslında hamile filan değilseniz? Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, bu mümkün. Hem de kan tahliline rağmen mümkün. Dış gebelik olarak adlandırılan bu durum aslında birçok kadının deneyimlediği bir şey. Peki, dış gebelik belirtileri nelerdir?

Dış Gebelik Belirtileri Gerçek Bir Gebelikle Hemen Hemen Aynıdır

Aslında döllenme aşaması normal bir gebeliktekiyle aynı şekilde, sağlıklı bir biçimde gerçekleşir. Çiftler arasında çiftleşme yaşanır, sağlıklı ve hızlı davranan bir adet sperm anne adayının yumurtalığına doğru ilerleyerek yumurtanın içine girmeyi başarır ve döllenme gerçekleşir. Ancak döllenen yumurta rahim kanalına inerek rahme tutunması gerekirken genellikle yumurta kanalında kalarak buraya yerleşir.

Yumurtanın yumurta kanalı içerisinde giderek büyümesi ve gelişmesiyle normal ve sağlıklı bir gebeliğin başlangıcında da gözlenen belirtiler gözlenmeye başlar. Adet gecikmesi yaşanır. Anne adayı hamilelik testi yaptığında pozitif çıkar. Kan testlerinde de herhangi bir anormallik yoktur. Zaman geçtikçe halsizlik, mide bulantısı ve bulantılara dayalı kusmalar gözlenir. Meme uçları hassasiyetleşir. Dış gebelik belirtileri nelerdir hususundaki en önemli ayrım ise ilk üç aydan sonra ortaya çıkmaya başlar.

Yumurta rahmin dışında yumurtalık içerisinde gelişmeye başladığı için büyüdükçe yumurta kanalına ve diğer yapılara baskı yapmaya başlar. Baskının şiddeti arttıkça bu yapılardaki zarlarda yırtılma, iç kanama ve hatta eğer erken dönemde teşhis edilmezse kadının ölümüne dahi giden kötü sonuçlara sebep olabilmektedir. Anne ölümlerinin en yaygın sebeplerinden biri olan dış gebelik, illa yumurta kanalında görülecek diye bir kural yoktur. Ancak oranlara bakıldığında yumurta kanalında gelişen dış gebelik vakaları oldukça önemli bir orana sahiptir.

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik tipik hamilelik belirtileri gösterir ancak bazı özellikleriyle hamilelik belirtilerinden ayrılır. Dış gebeliği gösteren en önemli belirtiler şunlardır.

  1. Vajinada lekelenmeler ve kanamalar
  2. Karında bıçak saplanması tarzında keskin ağrılar
  3. Karnın bir tarafında şiddetli karın ağırısı
  4. Sindirim ve boşaltım sistemi bozuklukları
  5. Yaşanan kilo kaybı
  6. Baş dönmeleri
  7. Bayılmalar
  8. Rektal yani anüs bölgesinde basınç

Dış Gebeliğin Sebepleri Nelerdir?

Dış gebeliğin sebeplerini öğrenmeniz ve anlamanız dış gebeliğe yol açan etkenleri ortadan kaldırmanız ya da en azından azaltmanızda büyük rol oynadığı gibi dış gebelik belirtileri nelerdir sorusunun cevabını da kolayca bulmanıza yardımcı olacaktır.

Dış gebeliği tetikleyen en önemli unsur yumurtanın döllendikten sonra yumurta kanalından atılamayıp orda kalarak gelişmesi olduğu için öncelikle bu duruma yol açan sebeplerin anlaşılması gerekir. Yumurta kanalı yumurtanın atılmasına neden ve nasıl engel olabilir? Tıpta yumurta kanalındaki yapışıklık olarak adlandırılan bu durum yumurta kanalının genişliğinin belli bir durumdan ötürü daralmasına ya da sürekli olarak dar yapıda olmasına verilen isimdir. Genellikle kadının geçirdiği enfeksiyon hastalıkları ya da ağır operasyonlara bağlı olarak kullandığı ilaçlar yapışıklık durumunu tetikleyebilir. Genetik yapı da bu konuda oldukça önem taşımaktadır.

Yumurta kanalının yumurtanın atılamayacağı kadar dar ancak spermin geçmesine izin verecek kadar da geniş olması dış gebelikle sonuçlandığı gibi spermin geçmesinin de olanaksız olduğu durumlarda yumurta hiç döllenemez ve bu durum kadında kısırlığa yol açar. Her iki şekilde de erken dönemde teşhis edilen bu durumlar gerekirse çeşitli operasyonlarla, çoğu zaman ise ilaç tedavisi ile tedavi edilerek çiftlerin sorun yaşamadan çocuk sahibi olmaları sağlanır.

Sağlıcakla Kalın.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir