Çocuğun Gelişiminde Babanın Önemi

Çocuğun gelişiminde babanın ayrı bir önemi olduğu yadsınamaz bir gerçek. İşleri nedeniyle çocuklarıyla yeterince vakit geçiremeyen babalar bütün sorumluluğu annelere yüklüyorlar. Annelerse hem eşleriyle yeterince birlikte olamamanın hem de baba rolünü üstlenmenin ezikliğini yaşıyorlar.

Günümüzün modern babaları, çocuklarının tüm sorumluluğunu anneye yüklemekten yana değiller. Onlar, daha modern, anlayışlı ve paylaşımcı bir tablo sergiliyorlar. Ancak hala çocuklarıyla iletişim kurmak istemeyen, sorumluluklarını üstlenmeyen babalar da az değil.

Bununla birlikte, mesleği gereği sık sık seyahat ettiğinden ya da geç saatlere kadar çalışmak zorunda kaldığından, çocuklarıyla ilgilenemeyen babaları da unutmamak gerekiyor. Evet, bu yazımızın konusu, iş yaşamının getirdiği zorunluluklar nedeniyle çocuklarının sorumluluklarını paylaşamayan babalar.

Zamanın kalitesi önemli

Uzmanlar, işleri nedeniyle çocukları ve eşleriyle yeteri kadar zaman geçiremeyen babaların, çeşitli yollarla bunu telafi etmeye çalışmaları gerektiğini belirterek şunları söylüyor: “Burada önemli olan aileyle geçirilen zamanın uzunluğu değil, kalitesidir.

Mesleği gereği evinden uzak olan baba, evine geldiğinde iş sorunlarını bir tarafa bırakmalı. Evde olduğu saatleri TV seyrederek, uyuyarak veya kitaplarına gömülerek geçirmemeli. Aile bireylerinin ayrı geçirdikleri sürede neler yaptıklarını ve neler yaşadıklarını karşılıklı olarak paylaşmaları gerekiyor.

Bu ortamın yargılayıcı ve sorgulayıcı olmaması da çok önemli. Aile bireyleri, tekrar bir arada olmanın mutluluğunu yaşatacak; sinema, yemeğe çıkma veya bir hafta sonu gezisi gibi programlar yapmalı. Burada amaç, beraberce özel bir şeyler yaşamak! Bu şekilde, kavuşmalar bir sevince, bir şölene dönüşüyor.

Ailedeki önemli günlerin unutulmamasına da dikkat edilmeli. Örneğin, uzun süre meslek icabı ev dışında olan baba, kızının doğum gününde bir telefon ederek onu kutlayabilir. Önemli olan çocuğa değer verildiğinin ve unutulmadığının belirtilmesi. Böyle bir evliliği baştan kabul etmiş olan anne de şartları gerçekçi olarak çocuklara açıklamalı. Örneğin, “Biliyorsunuz babanız uzun yol kaptanı. Uzun süren seferler, yoğun iş yükü onun çok zamanını alıyor. Bize istediği kadar zaman ayıramamasına neden oluyor, şeklindeki bir açıklama çocuğun rahatlatılması sağlanmalıdır.

Doğum günleri, özel günler ve mezuniyet törenleri gibi, çocuğun hayatındaki en önemli günlerde babanın bulunmaması ve duyarsız kalması çocuk tarafından “Ben değersizim” şeklinde algılanıyor. Burada babanın bir seçim yapması şart! Baba için “Önemli olan ne?” Eğer işin daha önemli olduğunu düşünüyorsa, çocuklarıyla iyi ve yakın ilişkiler kurmayı unutmalı. Çünkü ilişki de çiçek gibi özen istiyor. O çiçeği yaşatmak için de sulamak, beslemek, aydınlatmak ve sevmek gerekiyor. Aksi takdirde çiçek solup, kuruyor.

Evli olup da tek başına çocuk büyüten anneler eğer “Ben bu ilişkiden memnunum, sorumluluklarımdan şikayetçi değilim, birlikte olduğumuz zamanlar bana yetiyor” diyorlarsa bir sorun yok demektir. Ancak “Kendimi çok yalnız hissediyorum, bu evliliği tek başıma taşıyamıyorum, eşimin de hayatında bir değişiklik yapmak gibi bir niyeti yok” diyorlarsa, tekrar oturup düşünmeleri gerekiyor. Çünkü artık hayati tek başına ele almanın ve önemli kararlar vermenin zamanı gelmiştir.

Sağlıcakla Kalın.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir