Çocuğun Potansiyel Yeteneğini Keşfetme ve Geliştirme Yolları

Gönderi paylaş:

Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedip, geliştirin çünkü evinizde küçük bir Mozart yetişebilir. Hiçbir çocuk yeteneksiz değildir. Her çocuğun, mutlaka diğerlerinden iyi olduğu, farklı beceriler sunabildiği bir alan vardır. Önemli olan; bu yeteneğini keşfedip, ona ihtiyaç duyduğu desteği verebilmek.

Minik kızınızın ya da yaramaz oğlunuzun becerilerini anlayıp ortaya çıkarmak öyle sandığınız kadar kolay değil. Bu, gerçekten incelik gerektiren bir uğraş. Bazı anneler, çocuğunun çok yetenekli olduğunu söylerken, bazıları da onun yaptığı hiçbir şeyi beğenmeyerek, çevresindeki insanlara onun yeteneksiz olduğunu söylüyor. Bu da doğal olarak çocuğun özgüvenini sarsıyor. Oysa çocuğunun beceriksiz olduğunu düşünen aileler son derece yanılıyor. Çünkü her çocuğun gizli yetenekleri var ve sadece keşfedilmeyi bekliyorlar.

Çocukların yeteneğini keşfe çıkın

Bunu söylerken size kelime oyunu yapmıyoruz. Kızınızın ya da oğlunuzun yetenekleri tam anlamıyla keşfedilmeli. Beceriler, nadiren açık bir kitap sayfası gibi net görülüyor. Ayrıca bu becerileri gizli kaldıkları yerden bulup çıkarmak, oldukça zaman alıyor.

Örneğin, ünlü ressam Picasso’nun değerinin yüzyıllar sonra anlaşılması gibi. Küçük Picasso’nun canı tatlı çektiğinde, camın üzerine tatlılar çizerdi. O zamanlar konuşamıyordu. Neyse ki, çizdiği resimler konuşması gibi değildi. Çocukların yeteneklerini keşfetmek anne babalar için her zaman kolay olmuyor. Ne de olsa her çocuk şarkı söylemeyi, resim yapmayı seviyor. Ya da her çocuk parkta şaşırtıcı hareketler yapmıyor mu? Ve piyanonun tuşlarına basmaktan, flüt çalmaktan büyük bir keyif almıyor mu? Çocukların becerilerinin ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağı farklılık gösteriyor. Bu yeteneklerin ortaya çıkması da çoğu zaman tesadüfen oluyor.

Her çocuğun belirli ilgileri ve yetenekleri var. Önemli olan bu yetenekleri görebilmek ve çocuğu yeteneklerini geliştirmesi için teşvik etmek. Çocuklar, üzerine görünmez bir mürekkeple yazı yazılmış beyaz bir kağıt gibi. Anne babanın görevi ise bu görünmezi görünür yapmak ve çocuğu, yeteneğine uygun olan şekilde yönlendirmek. Çocuğunuzun becerilerini anlayabilmek için duygusal ve hassas olmalısınız. Satır arasındaki yazıları okumaya çalışmalısınız. Onu iyice gözlemlerseniz, yeteneklerine dair yeni sinyaller yakalayabilirsiniz.

Müzikle ilgilenen çocuklar çok hassas

Her bebek dünyaya belli bir müzik yeteneği ile geliyor. Ritim hissi çok erken zamanda oluşuyor ve eğer değerlendirilmezse, zaman içinde de kaybediliyor. Yaklaşık 1.5 yaşından sonra çocuklar, tekrar yeni yeni müzik tonları icat ediyorlar. 4 yaşından itibaren ise bu yaratıcılık yine kayboluyor. Bunun yerine çocuklar duydukları şarkıları söylemeye başlıyorlar. Gerçek müzik ilgisi ise çok az çocukta gelişmeye devam ediyor. Yoksa sizin çocuğunuz müziğe karşı yetenekli mi? Bunu anlamanız kolay. Bilim adamları, müzik yeteneği olan kız ve erkek çocuklarının çok hassas ve içe kapanık olduğunu söylüyor. Gündüz rüyalarına dalmaktan hoşlanıyor ve kolayca gevşiyorlar.

Küçük oyuncular alkışı seviyor

Bilim adamları oyun yeteneği olan çocukların gösteriyi ve alkışı sevdiklerini söylüyor. Tıpkı tiyatro sahnesindeki sanatçılar gibi, gösterilerini sahnede yapmaları onları mutlu ediyor. Duygularını açıkça ifade etmek, onlar için sorun değil. Bunu utanmadan ve büyük bir zevkle yapıyorlar. Çocuğunuzun sizin giysilerinizi giymesi, televizyonda gördüğü sanatçıları taklit etmesi, onun sanatçı ruhlu olduğunun işareti. Tabii bu arada onu desteklemeyi ve alkışlamayı ihmal etmeyin.

Matematik dâhileri çok düzenli Matematiğe karşı ilgili olan çocuğu fark etmemek mümkün değil. Bu küçük dâhiler, çoğu zaman kendiliğinden sayılarla ilgilenmeye ve belli sayısal formüller icat etmeye başlıyor. Hesaplar yapmak, onlara büyük bir zevk veriyor. Tabii satranç gibi mantık kurgulu oyunlar oynamak da. Ayrıca aşırı düzenli olduklarından anne babalarını bu konuda da şaşırtıyorlar. Kim bilir, belki de çocuğunuz günün birinde kimsenin bilmediği yeni bir formül keşfedebilir!

Sporcular, arkadaşlarına düşkün Çocuğunuzun spora karşı yetenekli olduğunu anlamanız çok zor değil. Çünkü spora yatkınlığı olan çocuk, çok hareketli ve hırslı oluyor. Arkadaşlarının arasında kendisini oldukça rahat hissediyor. Yarışlarda gücünü göstermekten hoşlanıyor. Belki de hiç farkında olmadan, ileride olimpiyatlarda büyük dereceler elde edebilecek bir çocuk yetiştiriyorsunuz!

Edebiyatçıların kelime hazneleri çok geniş

Edebiyatçıların hayal gücü çok geniş. Kelime hazneleri zengin ve kelimeleri anlamlarını bilerek kullanıyorlar. Örneğin “isteyerek” ve “istemeyerek yapmak” arasındaki farkı anlayabiliyorlar. Olayları ve olaylar arasındaki ilişkileri çok iyi anlatıyorlar. Kelimelerle oynamaya bayılıyorlar. Fikra anlatmak, hikayeler uydurmak onlara büyük keyif veriyor. Hatta İyi geceler masalını” çoğu kez onlar anlatıyor! Çocukların yetenekleri tıpkı işlenmemiş bir elmas gibi. Parlamaları ve değerlenmeleri için işlenmeleri gerekiyor. Eğer değerlerini anlamazsanız, sulanması unutulmuş bir çiçek gibi kuruyup soluverirler.

Yetenekler çocukları güçlendiriyor

Çocuğun, yüzeye çıkabilen yetenekleri, gelişmesi ve eğitimi için çok büyük değer taşıyor. Özellikle de “Ben arkadaşlarımdan daha iyi şarkı söylüyorum” fikri, onun özgüvenini geliştirmesi için gereken temel adımlardan biri. Çocuğun zevk aldığı bir işe karşı hırs geliştirmesi, egosunu güçlendiriyor. Yeteneklerinin peşinde koşmak, güçlü ve bilinçli bir kişiliğe sahip olmasını sağlıyor. Bu nedenle anne babanın, çocuğunun yeteneğini keşfetmesi ve onu desteklemesi çok önemli. Çocuğun yeteneğinin desteklenmesi için ilk kural; onun eğlenmesi. Onu birtakım kurslara, kulüplere kayıt ettirerek, yeteneğini geliştirebilirsiniz. Tabii onu zorlamadan. Pedagoglar bunun için en uygun dönemin; okula başlamadan önceki birkaç ay olduğunu belirtiyor.

Dikkat: Çocukların Çoğu yeteneği gizli kalıyor

Çocukların yeteneklerini geliştirirken, anne babalar çok fazla ısrarcı olmamalı. Israrlarıyla ve beklentileriyle, çocuklarını zorlamaktan kaçınmalı. Çocuk, anne babasının beklentisini karşılayamayacağını anladığında, hata yapmaktan ve ailesinin sevgisini kaybetmekten korkuyor. Öyleyse; çocuğunuz adına fazla hırslı olmaktan kaçının.

Unutmayın, başarıya zorlamayla ulaşılmıyor. Ayrıca çoğu anne baba, aceleci davranarak, çocuğunu yanlış alana yönlendirebiliyor. Evet, belki oğlunuz ya da kızınız çok güzel resim yapabiliyor, ama belki bunun dışında yetenekli olduğu başka bir alan daha vardır. Ani kararlarla, çocuğun asıl yetenekli olduğu konu göz ardı edilebiliyor. Bu nedenle hangi alanda yetenekli olduğuna karar vermeden önce, ikinci bir bakış açısı edinmeye çalışın.

Sağlıcakla Kalın.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir