Çocuğunu Babasız Büyütmenin Zorlukları

Gönderi paylaş:

Sürekli tek başına kararlar alma zorunluluğu çok fazla güç gerektirir. Peki çocuklarını tek başına yetiştiren annelerin bu durumla nasıl daha kolay baş edebilir?

Kreşe şimdi mi gitmeli, yoksa bir yıl sonra mı? Akşamları biraz daha mı oturmalı, yoksa erkenden yatağa mı yatmalı? Yasaklamalı mı, yoksa göz mü yummalı? Anneler her gün küçük veya büyük; birçok kararlar almalılar. Özellikle çocuğunu tek başına yetiştiren anneler için bu durum çok daha zordur. Onların, danışabilecekleri ve çocukla kendisi gibi ilgilenecek bir eşleri olmadığından, zaman zaman sıkıntıya düşerler.

Uzmanların bu konuya yaklaşımı şöyle; “Çocuğunu tek başına yetiştirmek zorunda kalan kadınlar, aldıkları kararların sonucunun ve sorumluluğun ağırlığını tek başlarına taşımak zorundadırlar. Böyle durumlarda beklentiler farklı olduğundan, özellikle başlangıçta güvensizlik ve bazen de üzüntü yaşanabilir. Kadınların, kendilerini çocukları için tek başına karar alabilecek konumda olduklarına inandırmaları çoğunlukla belli bir zaman alır”.

Çocuğunu tek başına yetiştirmenin verdiği ağırlığı sadece zaman çözümlemez. Çözümü hızlandıran yöntemler vardır:

Geniş bir ağ oluşturmak gerekir. Böyle bir ağ, arkadaşlarla, başka annelerle, gerektiğinde aile bireyleriyle veya dadıyla mümkün olabilir. Fakat en iyisi, her konu ve sorun için çeşitli dayanışma sistemleri kurmaktır.

Gerçi, kurulan dayanışmada kişinin karar verme zorunluluğunun tamamen ortadan kalkması söz konusu değildir; fakat yine de bilgi, öneri veya dikkat edilmesi gereken noktalar dile getirilebilir. Bu tip arkadaşlıklar gerektiğinde çocuğun bakımı ve anaokuluna götürülmesi konularında yardımcı olurlar. Böylelikle annenin kendine ayırabileceği zamanı da olur.

Yakınlardan gerektiği zaman yardım istemek: Başka kişilerden yardım istemek her zaman etkili olmayabilir; fakat yine de önemlidir. Akrabalardan bir kişiye veya bir arkadaşa; “Bana, çocuk için anaokulu bulmaya yardımcı olursan sevinirim. İki kişiyle karar vermenin daha sağlıklı sonuçlar getireceğini düşünüyorum” demeniz, herhalde memnuniyetle karşılanacaktır.

Kararlar Üzerinde Fazla Durmak Kişiyi Yorar

Küçük kararların üzerinde fazla durmamalısınız. Çünkü bunun bir yararı yoktur. Sezgileri dinleyip, kararı sonradan sorulara boğmayın. Önemli olan eğitim sisteminde genel hatların tutarlı olmasıdır. Sürekli mükemmel olmaya çalışmamak gerekir.

Olumlu noktaları göz önünde bulundurun. Sürekli bütün kararları tek başına almak gerçekten daha zordur; fakat buna rağmen zaman içinde hem daha güçlenirsiniz, hem de kendinizi daha bağımsız ve özgür hissedersiniz. Boşanma sonrası birçok kadının tek başına eğitme şansı vardır. Ayrıca tek başına eğitmenin bir olumlu anlamı da, kimsenin baskısı altında kalmamak ve çocuk için doğru olanı gerçekleştirebilmektir.

Yaşam içinde, özellikle çocukla ilgili karşılaşılan sorular, iki kişi olarak daha kolay yanıt buluyor. Küçük şeyler için de aynı durum geçerlidir. Eşinden ayrılıp, çocuğunu tek başına yetiştiren kadınlar, çocuğunda karşılaştığı özel hoş olaylarda; mesela attığı ilk adımı veya yaptığı ilk resim gibi; sevincini başkasıyla da paylaşması daha hoş olur. Bunun için mutlaka bir babanın olması şart değildir. Arkadaşlar veya akrabalarla da güzel anlar paylaşılabilir.

Sağlıcakla Kalın.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir