Çocuğunuz Okulda Sağlıklı Besleniyor Mu?

Gönderi paylaş:

Özellikle çocukları okula yeni başlayan ailelerin ortak sıkıntılarından biri de çocuklarının beslenmesi konusunda duydukları endişedir. Çünkü o güne kadar yanı başlarında olan çocukları artık gününün büyük bir bölümünü okulda geçirecektir. Peki orada ne yiyip ne içer? Hatta bu sorun iştahsız olan çocukların aileleri için kabus gibi bir hal alabilir. Anne baba çocuğunun sağlıksız beslenme sonucunda zayıf düşmesinden, hasta olmasından endişelenebilir. Çünkü okul ortamında hiç kimse kendileri gibi kaşıkla çocuklarının peşinden koşmayacak, tabağını bitirip bitirmediğini kontrol etmeyecektir. Çocuk, okula başladığında beslenmesi konusunda tamamen kendi başına kalır. Tabii bu durumda alınabilecek en iyi tedbir; öncelikle onun “bilinçli beslenme”nin önemini kavramasını sağlamaktır.

Sağlıklı büyüme için sağlıklı beslenme

Çocuk beslenmesinde amaç sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır. Büyüme ve gelişme ise; sırası ile genetik, beslenme, sosyal ve kültürel koşulların etkisinde oluşan bir süreçtir. Bu sıralamada yer alan genetik faktörünü değiştirmek olası değilken diğer etkenleri daha olumlu hale getirmek olasıdır. Çocukların besin gereksinimleri yetişkinlerden oldukça farklıdır. Büyüme süreci, önemli miktarda enerji harcaması gerektirdiği için, çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimleri yetişkinlere oranla daha fazladır.

Okul çağı çocuklarının besin alımında bazı güçlükler olabilir. Bu güçlüklerin başında sabah kahvaltısı gelmektedir. Okula gidiş zamanı iyi ayarlanamadığı için çocuklar okula kahvaltı yapmadan veya yetersiz kahvaltı ederek gitmektedirler. Bu durum çocuğun sadece büyüme ve gelişmesini etkilemekle kalmayıp ruhsal ve mental gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen de çocuğun okulda kalma süresi uzayabilmekte ve çocuğun aç kalma süresi de bu durumdan etkilenebilmektedir. Eve gelen çocuk evinde yeteri kadar beslenebilme olanağına sahip değilse, örneğin anne çalıştığı için çocuk eve geldiğinde yiyebileceği sağlıklı besinler bulamıyorsa, ciddi problemlerle karşılaşma riski artmaktadır.

Bilinçli beslenme eğitimi için uygun zaman Okul çocukları için beslenme programının ilk amacı öğrenme çağında olan çocuğa temel beslenme bilgilerini ve beslenme ile sağlık arasındaki ilişkileri öğretmek ve yeterli dengeli beslenme alışkanlıklarını kazandırmaktır.

Bu amaca ulaşabilmek için alınması gereken yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Okulda kalma süresi uzun olduğu zamanlarda çocuklara besin değeri yüksek, pratik ara kahvaltılar sağlanabilir.
  • Çocuklara beslenme ilkeleri, beslenme ile sağlık ilişkisi örneklerle ve sürekli olarak işlenir. Gerekirse bu konuda beslenme uzmanlarının yardımları istenebilir.
  • Okul kantinleri ve okul çevresinde yiyecek ve içecek satışı yapan yerler sürekli denetim altında tutulmalıdır. Özellikle okul kantinlerinde sıkça rastladığımız kola, patates kızartması, çikolata, gofret, hazır meyve suyu konsantreleri, gazoz gibi kalorisi yüksek, fakat besleyici değeri düşük besinlerin satışına sınır getirilmelidir. Bunların yerine çeşitli sandviçler, taze meyve veya meyve suları, yumurta, süt, ayran gibi besinlerin tüketilmesi sağlanmalıdır. Kantinlerin temizliğe dikkat edip etmediği ve çalışanlarının sağlık durumları da kontrol edilmelidir.

Dişleri koruyalım

Okul çocuklarının beslenme alışkanlıkları diş sağlığını da etkilemektedir. Saf şeker ve şekerli tatlılar diş çürütücü etki gösterirken süt ve peynir ise koruyucu etki gösterir. Yine bu yaş grubunda tuza da dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha bu yaşta fazla tuzlu beslenmeye alışmış çocukları ileriki dönemlerde şişmanlık, kalp, damar hastalıkları, tansiyon gibi problemler bekliyor olabilir. Ayrıca kabızlık problemi ile çocuğunuzun karşılaşmasını hiç istemiyorsanız posalı besinleri (sebze, meyve, kuru baklagil) daha bu yaşta çocuklara sevdirmek gerekmektedir.

Vücut şekilleniyor

Bu çağda özellikle kızlarda vücut biçimi büyük önem taşır. Bu yaşta taşıyacağı fazla kilolar kız çocuklarının hem sağlığını hem de estetiğini tehdit edeceği için beraberinde ruhsal problemleri de getirmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının okul çağı çocuklarına kazandırılmasında aile ve okula büyük görevler düşmektedir. Aileler çocuklarına bu yaşta çok iyi beslenme eğitimi vermek zorundadırlar.

Yılmadan, bıkmadan, sabırla çocuklarını beslenme konusunda eğitmeli ve uygulamada onlara yardımcı olmalıdırlar. Unutulmaması gereken bir gerçek; “Çocuklar söylenenleri değil, gördüklerini yaparlar”. Dolayısı ile aileler de çocuklarının iyi beslenmesini istiyorsa bunu sadece sözle değil, uygulama ile göstermelidirler. Evde, dolapta taze meyve suyu yerine kolalar veya konsantre meyve suları yer alıyorsa, okul kantininde de bu besinler en görünür rafları süslüyorsa çocuk ister istemez bu besinlere yönelecektir. Aileler çocuklarının beslenme çantasını hazırlarken tüm bu olumlu ve olumsuz olayları düşünmeli ve çantayı ona göre hazırlamalıdır.

Sağlıcakla Kalın.

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir