Çocuğunuz sürekli arkadaşlarıyla kavga ediyor. Etrafı dağıtıyor, üstelik akıl almaz yalanlar söylüyor. Onun bu hırçın ve sinirli davranışlarının nedeni ne olabilir? En önemlisi de siz bu durumda yapmalısınız?
Çocukların davranışlarındaki aşırılıklar, hırçınlıklar ve çevreye karşı uyumsuzluk, özellikle okul öncesi dönemde artar. Erkeklerin tabanca ve benzeri oyuncakları da, bu hırçınlık duygusunu ön plana çıkarır. 3-4 yaşlarındaki çocukların birbirlerine vurmalarının, oyuncaklarını kırmalarının sebebi, henüz duygularını ve içgüdülerini kontrol et- meyi öğrenememiş olmalarıdır.
Çocuklar böyle zamanlarda, kelimeleri kullanmak yerine fiziksel hareketlerle duygularını anlatır. Ancak okula başlamak üzere olan çocuklarda, duyguları kontrol mekanizması biraz daha fazla geliştiğinden, arkadaşına vurduğunda onun canını acıtacağını düşünen çocukların öğrenmeye başladıkları vardır; kelimelerin de tıpkı yumruk incitmede etkili olduğu… “Sen bir senin arkadaşının üzülmesine neden olabilir. Bu kek çocukların davranışları da birbirinden farklılık gösterir. Kızlar, sevdikleri bir oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşmak istemezken, erkekler birbirlerine karşı fiziksel hareketlerde bulunabilirler.
Çocukların özellikle belli yaşlarda bu tür hırçın davranışlarda bulunmaları normal karşılanırken, eğer çocuğun arkadaşlarını incitir, hayvanlara zarar verir ve bir türlü sakinleşmezse, bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.
Yalana Başvurabilir
Çocuğunuz kurallara uymadığında ve bu yaptığının doğru olmadığını anladığında, yalan söyleyebilir. 4 yaşındaki oğlunuzun o asına girip, oyuncaklarının etrafa dağılmış, hatta bazılarının da kırılmış olduğunu gördüğünüzde, o bunları kendinin değil, arkadaşının yaptığını söyleyebilir. Oysa siz çok iyi biliyorsunuz ki; oğlunuzun arkadaşı bütün bunları yapmayacak kadar sakin bir çocuk. Yaptığının doğru olmadığını anlayan çocuğun, böyle bir durumda yalana başvurur.
Kurallar Bazen Unutulur
Çocukların birçoğu vurma, tekme atma, yalan söyleme gibi davranışların yanlış olduğunu bildikleri halde, davranışlarını kontrol altına alamazlar. Bunun sebebi; çok kızgın oldukları zamanlarda kuralları tamamen utmaları, hatta hatırlamak bile istemem eridir. Arkadaşının elinden zorla kalemini aldığına, yemeğini yemeyip üzerine döktüğüne ya da odasını çılgınlar gibi dağıttığın çok kızgın olduğundan, içinde bulunduğu durumun farkında ile olamayabilir.
Ona Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Sorunların koşularak da çözümlenebileceğini söyleyin: Çocuğunuza arkadaşlarına kızdığında ya da bir problemi olduğunda, onunla konuşmasını öğütleyin. Başlangıçta sizin söylediklerinize kulak asmayan çocuğunuz, zamanla kelimelerin gücünü keşfedecektir. Ayrıca siz de davranışlarınızla örnek olun. Tartışmalarınızda, asla el kol hareketleri yapmayın
Çocuğunuza televizyondaki şiddet dolu sahneleri izletmeyin: Çocukların hırçınlıklarının ve kavgacı kişiliklerinin arkasında, çoğu zaman televizyon yer alır. Çocuklar, zaman içinde bu kahramanları kendilerine örnek alabilirler. Bu nedenle, çocuklarınızın televizyon karşısında kontrolsüzce zaman geçirmesine izin vermeyin.
Sakinleştiğinde onunla konuşun: Çok sinirli ve kızgın olduğu bir anda, çocuğunuzla konuşmanız ve ona yapmaması gerekenleri söylemeniz, sonuç vermeyebilir. Bu nedenle, önce onun sakinleşmesini sağlayın ve daha sonra konuşun. Çocuğunuzun sakinleştiği zamanlarda konuşmanın, daha yararlı olduğunu göreceksiniz.
Sağlıcakla Kalın.
İlginizi çekebilecek konular