Nihayet tüm yıl boyunca beklediğiniz an geldi. Eşiniz ve çocuğunuzla birlikte kalmayı planladığınız yere rezervasyonunuzu yaptırdınız ve yoğun bir alışverişten sonra bavullarınızı hazırladınız. Şimdi yapmanız gereken tek şey, bir an önce yola çıkmak. Ancak çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz tatilin, gereken önlemleri almazsanız, bir kâbusa dönüşebileceğini de unutmayın. Çocuğunuzla birlikte sağlıklı ve keyifli bir tatil geçirmeniz için almanız gereken önlemler şu şekildedir.
Tatilde Neler Yedirilmeli?
Yaz mevsiminde çocukların beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Çocuklar sıcakların etkisiyle daha fazla terlediği için, vücutları kaloriden çok, suya gereksinim duyuyor. Kaybedilen suyun yerine konulması için, çocuğun katı besinlerden ve içeceklerden 2 litre kadar sıvı alması gerekiyor. Bu nedenle çocuğunuza; meyve kompostosu, taze meyve, çiğ yenilen sebzeler, balık, beyaz et, süt ürünleri gibi kolay sindirilebilen ve bol sıvı içeren besinler yedirin. Sokağa çıktığınızda, yanınızda her zaman bir biberon ya da su şişesi bulundurmayı da ihmal etmeyin. Ayrıca terleme sonucu vücutta tuz kaybı olacağından, yemeğine az miktarda tuz da koyabilirsiniz.
Gıda maddelerinde dikkat etmeniz gerekenler;
- Meyve ve sebzeler sıcaktan kolayca bozulacağı için buzdolabında saklayın, çocuğunuza vermeden önce bir süre oda ısısında bekletin.
- 2 yaşından küçük çocuklara asla soğuk içecek vermeyin. O Yağlı ve kızartma türünden ağır besinleri kısıtlayın.
- Kafein içeren kola türü içecekler, susuzluğa neden olduğu gibi, aynı zamanda böbrekten kalsiyum atılımını artırıyor. Bu nedenle, çocuğunuza kafein içeren içecekleri sadece kısıtlı miktarda verin.
Restoranlarda Yemek Yedirilebilir Mi?
Bazı restoranlarda çocuklara yönelik özel menü bulunurken, bazılarında ise erişkinler için hazırlanan menüden seçmek zorunda kalabilirsiniz. Restoranlarda yemeğin servis edilmesi zaman alacağından, yanınızda çocuğunuzun atıştırabileceği (tuzlu krakerler vs..) bulundurmanızda yarar var.
Restoranlarda;
- Temizliğinden emin olmadığınız yerlerde çocuğunuza, çiğ sebze ve salata yedirmeyin.
- Musluk suyu yerine, özel şişelerde satılan suları tercih edin.
- Sıcakta kolayca bozulabilecek; pasta, yoğurt ve dondurma gibi süt ürünlerini yedirmemeye özen gösterin.
- Aşırı yağlı, tuzlu veya baharatlı menülerden kaçının. Bu menüler, sindirim sistemini bozabileceğinden ishale ve karın ağrılarına yol açabiliyor.
Çocuğunuz Tatilde Dondurma İsterse
Halk arasında, dondurmanın boğaz iltihabına neden olduğu gibi yanlış bir inanış var. Oysa soğuk algınlığının nedeni soğuğa maruz kalmak değil, çeşitli virüsler. Dondurma; süt şeker ve sahlepten yapılır. Ayrıca, iyi bir vitamin, mineral, protein ve enerji kaynağı. Çocukların kemik gelişimi için de önemli rol oynayan bol kalsiyum içeriyor. Dondurma, yalanarak veya küçük parçalar şeklinde yendiğinde, çocuğun bademciklerine ve sindirim organlarına olumsuz etki yapmıyor. Tatil süresince, keyif veren ve bu yararlı tatlıyı çocuklarınızdan esirgemeyin. Ancak;
- Günde bir öğünden fazla yemesine izin vermeyin.
- Çocuğunuz I yaşından küçükse yedirmeyin.
- Dondurma, süt ürünü olduğundan kolayca bozulabiliyor. Bu nedenle sağlık koşullarına uygun olarak üretilen dondurmaları tercih edin.
Çocuğunuzu Tatilde Böcek Isırırsa
Tatil bölgesinde en büyük sorunlardan biri de böcekler. Çoğu böcek zararsız olmakla birlikte ısırıkları; kaşıntı, ağrı ve alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Çocuğunuzu böcek ısırmalarına karşı korumak için;
- Çocuğunuz ağaçlı bir bölgede dolaşacaksa; uzun pantolon, uzun kollu tişört ve kapalı ayakkabılar giydirin.
- Akşamları, ışığı yakmadan önce, pencereleri kapatın. Böylece sivrisineklerin içeriye girmelerini engelleyebilirsiniz.
- Haşare spreyleri, deri döküntülerine ve baş ağrısına neden olabileceğinden mümkün olduğunca bunlardan kaçının. Ayrıca, cilt zedelenmelerine ve nörolojik bozukluklara yol açabileceğinden böcek losyonlarını çocuğunuzun tenine asla sürmeyin.
- Böcek ısırıklarından korumak için; kokulu losyon, kolonya, pudra ve jöle sürmeyin. Çünkü sivri sinekler parfüm kokuşuna gelir.
- Koyu ve parlak giysiler yerine, pastel renklerde kıyafetler giydirin. Böcek ısırmalarında ise; hemen soğuk kompres yapın ve antialerjik jel veya krem kullanın.
- Bebeğinizin arabasını, böceklere karşı koruyan bir tülle örtün.
Giysileri Nasıl Olmalı?
Çocuğunuzun güneşten yeterince yararlanması için; ince, açık renkte, hava alan ve terletmeyen kıyafetler giydirin. Kol ve bacakları açıkta bırakacak kıyafetleri tercih edin. Güneşten korunması için, yüzü güneş ışınlarından koruyan siperlikli şapka ile sokağa çıkartın. Güneşten koruyun.
Bebekler ve küçük çocuklar güneş ışınlarını tolere edemediklerinden, güneşten çok iyi korunmalılar. Bu nedenle UVB ışınlarının en yoğun olduğu 11:00 ile 15:00 saatleri arasında çocuğunuzu kesinlikle güneşe çıkarmayın.
Ultraviyole ışınlarının yaklaşık yüzde 60’ı yüzerken vücuda ulaştığından, su içinde de güneş yanığı tehlikesi mevcut. Bunu engellemek için çocuğunuza suya dayanıklı, koruyucu bir krem sürün. Deniz banyosundan sonra da mutlaka duş aldırın. Çünkü tuzlu su, cildin çok daha hızlı yanmasına yol açıyor.
Sudan çıktıktan sonra onu tekrar kremlemeyi ihmal etmeyin. Güneş sütü ve kremlerinin, en yüksek koruma faktörlü olanlarını tercih edin. Ancak çocuğunuz I yaşın altında ise kesinlikle doğrudan güneş ışığıyla karşı karşıya bırakmayın. Bu yaş grubundaki çocuklar alerjik reaksiyonlar gösterebileceklerinden, güneş kremi ve sütü de sürmeyin.
Çocuğunuz Tatilde Yalınayak Dolaşsın, Ama
Çocuğunuzun yalınayak yürümesi, ayak tabanının sağlıklı gelişimi için çok önemli. Bu şekilde ayak kemikleri ve kasları güçleniyor, bağlar esneklik kazanıyor ve çocuk daha rahat hareket edebilme imkânı buluyor.
Ancak çocuğunuz ayakkabısız dolaştığında yerlerde; cam kırıkları, sivri taşlar ve midye kabuğu kırıkları gibi yaralanmalara neden olabilecek nesnelerin bulunmamasına dikkat edin.
Ne kadar süre suda kalabilir? Temiz olmayan deniz ve havuz suları çocuk sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken ilk nokta, çocuğunuzun yüzeceği suyun temiz olması. Ayrıca, çocuğun saatlerce suda kalması da doğru değil. Örneğin, 1 yaşın altındaki bir bebek üşütebileceğinden 5 dakikadan fazla denizde kalmamalı, denizden çıkınca da hemen kurulanmalı.
1 yaşın üzerindeki bebeklerin, günde iki kere 10’ar dakika denizde kalmaları öneriliyor. Denize girerken çocuk çok aç veya çok tok olmamalı.
Yemekten sonra kan, sindirim organlarında toplandığından, denize ancak yemekten en az yarım saat önce ya da sonra girmeli. Tabii çocuğun hastalanmaması için suyun ısısına da dikkat edilmesi önem taşıyor. (En az 30 – 33 derece arasında)
Fazla klorlanmamış, derin olmayan ve çocuklara yönelik havuzların tercih edilmesinde de yarar var. Ayrıca;
- Deniz anaları çocuğun cildini tahriş edip, gözlerine zarar verebiliyor. Çocuğunuzu bu tür deniz canlılarından uzak tutmaya özen gösterin.
- Denize veya havuza girerken koruyucu kolluklar kullanmasına dikkat edin.
- Çocuğunuzun küçük yaşlarda yüzme öğrenmesi, su kazalarını büyük ölçüde azaltıyor. Buna rağmen, çocuğunuz denizdeyken onu kontrol edip, izleyin.
Sağlıcakla Kalın.
Keşfetmeye Devam Edin