Çocuk Beslenme Alışkanlığı Nedir? Nasıl Kazandırılır?

Çocuk beslenme rutini özellikle aileler için zorlu bir süreçtir. Büyüme ve gelişme dönemi yaşayan çocukların beslenme alışkanlıkları düzenli ve sorunsuz olmalıdır. Beden ve zihin gelişimi için, her çocuğun yeterli ve doğru şekilde beslenmeleri önemlidir. Beslenme alışkanlığı olmayan çocuklarda beslenme bozukluğu yaşanabilir. Bundan dolayı aileler çocuk beslenme alışkanlıklarının düzene girmesi için uzman yardımı alabilir. Zorla yedirilmeye çalışılan yemekler çocuklarda yemek gördüklerinde zorlama hissi yaratacağı için psikolojik olarak yemek yememe isteği oluşabilir.

Tok iken ısrarcı olmak, oyunu bırakmaya zorlanmak, acıkmadan kurulmuş saat gibi düzenli yemek yedirmek çocuk beslenme rutini için pozitif sonuçlar doğurmayacak aksine yemek yeme bozukluğu ortaya çıkaracaktır.

Çocuklarda Yemek Yeme Korkusu

Özellikle ilk iki yıl bilinçaltı denilen daha sonra hatırlanmayan beyinde alt bir sistem gelişmektedir. Korkular, reddedilenler, arzular, bastırılmış duygular, buradadır. Çocuk, eğer yemek konusunda zorlanmış ve uzun süre bu konuda baskı yapılmış ise ileride de çocuğun yemekle ilgi sıkıntıları olacaktır. Yemek yeme beyin fonksiyonları ile bağlantılı bir durumdur.

Çocuklarda Yemek Yeme Alışkanlığını Etkileyen Faktörler

  1. Yemek ortamı sürekli gergin geçiyor ise çocukta yemek yeme istediği oluşmaz.
  2. Anneden ve babadan öğrenilen geleneksel beslenmeye zorlanmamalıdır.
  3. Aile bireyleri yemek konusunda çok seçici ya da çok fazla paketli ürün (abur cubur) tüketirse, çocuk için onlar daha cazip gelecektir.
  4. Israrcı bir şekilde hatta yemezse cezalandırılacağı gibi olumsuz geri dönüşler yapılıyorsa. Çocukta yemek yeme isteği olsa dahi sıkılarak ve üzülerek bunu yapmaya çalışacaktır.

Çocuklara Beslenme Alışkanlığı Kazandırma

  1. Yemek yerken hikâye anlatmak, şarkı söylemek ve çocukların karakterine göre masallar anlatmak onları oyalarken eğlendirecek ve siz bu şekilde ilgi gösterdiğiniz için yemeye devam edecektir.
  2. Çocuklar mutlaka takdir edilmelidir. Çocuğun yemeği kullanarak övgüler almasına dikkat edilmesi gerekir.
  3. Yemek süresi olmalıdır, çocuk yemek yiyene kadar değil belirli sürede ne kadar yerse o kadar yemelidir.
  4. Her yemeği çocukların yemesi gereklidir. Onun istekleri yerine sizin ve aile kurullarının geçerli olduğu gerçeği dayatılmamalıdır.
  5. Her hafta menüye yeni bir gıda eklenmelidir. Yeni tatlar yavaş yavaş tattırılmalıdır ve zamanla ölçü artırılmalıdır.
  6. Özellikle yemekleri süslenmelidir.
  7. Çocuklar sadece süt içiyor ve süt ürünleri tüketmiyorsa zorlanmamalıdır. Zamanla aile bireylerinden görerek yemeye başlayacaktır.
  8. Kaygılı ve stresli ailelerin çocukları da kaygılı ve stresli olur. Çocukların yaptığı şeylere aşırı tepkiler gösterilmemelidir.
  9. Çocuklara beslenme alışkanlığı kazandırırken onlara yemek yeme bir ceza olarak hissettirilmemelidir.
  10. Ailelerin sevdiği yemekleri çocukların sevme zorunluğunun olmadığını kabullenmek gerekir.
  11. Açlık ve doyma kavramı çocuklara öğretilmelidir.
  12. Çocuklarla ben dili konuşulmalıdır. Çok mutlu oldum ve çok üzüldüm gibi ifadeler kullanılmalıdır.

Çocuklarda Yaşlarına Göre Beslenme Alışkanlığı

Bebeklik dönemi Beslenme alışkanlığı

Doğumdan itibaren altı aylık süreçte anne sütü mutlaka verilmelidir. Anne sütü bağışıklık sistemi ve fiziksel gelişim için yegâne bir besindir. 6. ay ve sonrasında bebekler daha hareketli olacağından, daha fazla gıda tüketme ihtiyacı doğacaktır. Bundan dolayı da anne sütüne ek olarak, doktor tavsiyesi ile ek gıdalar verilebilir.

Çocukların bu süreçte anne sütünden farklı tatları alması, sonraki yaş dönemlerinde yeme rutinlerini olumlu yönde etkileyecektir. Çocuğa verilecek ek besinler enerji bakımından güçlü, alerjen etkileri olmayan gıdalardan seçilmelidir.

Meyve veya sebzeler mutlaka mevsimine göre verilmeli ve lifli gıdaların verilmesine de özen gösterilmelidir. Lifli gıdalar barsak hareketlerini rahatlatır ve çocuğun rahat etmesini sağlar.

Çocukluk dönemi beslenme alışkanlığı

1 yaşını tamamlamış ve sağlık sorunu olmayan çocukların bütün besin gruplarını tüketebiliyor olması gerekir. Çocukların evde özellikle 1 ila 5 yaşları arasında ebeveynleri tarafından kazandırılan beslenme alışkanlığı rutinleri sonraki dönemlerde çocuk için rahatlıkla sürdürülebilir bir rutin olacaktır.

Okul çağı döneminde mutlaka kahvaltı yaptırılıp öyle okula gönderilmelidir. Ebeveynlerin beslenme ile ilgili dikkat etmesi gereken en önemli nokta çocuklarına özellikle okul öncesi dönemde beslenme alışkanlığı kazandırmaktır.

Beslenme alışkanlığını bu dönemde edinmeyen çocuklar sonrasında, farklı sağlık sorunları ile karşılaşabilmektedir. Bu dönemde yanlış beslenme alışkanlıkları ileri ki yaşlarda hastalıklara yakalanma riskini artırır.

Okul Çağı Beslenme Alışkanlıkları

Bu yaş grubu çocuklar oldukça aktiftir ve bu dönem gelişimlerinin en yüksek düzeyde olduğu dönemdir.  Çocuk beslenme alışkanlıklarında mutlaka her öğünde, verilen gıdalarda yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ bulunmalıdır.

Ergenlik Dönemi Beslenme Alışkanlıkları

Bu döneme giren çocuklar, Hormonal değişimlerin etkisiyle, fiziksel olarak daha hızlı gelişirler. Bu hızlı gelişimle birlikte vücudun ihtiyacı olan; mineral, vitamin gibi bileşenler daha fazla kullanılmaktadır. Bundan dolayı da çocukluk döneminde herhangi bir beslenme alışkanlığı edinmemişlerse, bu dönemde eksik gıdalardan dolayı, sağlık sorunları ile karşılaşabilirler.

Beslenme bozukluğunun en önemli sonuçlarından birisi de çocuklardaki fiziksel gelişimi olumsuz etkilemesidir. Beslenme alışkanlığının hem fiziksel hem ruhsal olarak etkili olması bu kavramı yeteri kadar önemli kılmaktadır.

Sağlıcakla Kalın.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir