Çocukluk döneminde atılan temeller büyüyünce insanın fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından ne olacağını önemlidir. Karakter çocuklukta kazanılır, çocuklukta kazanılan kişilik yapısı gelecek için bir temel oluşturur ve geleceğini şekillendirir. Bundan dolayı çocuk ve bebek bakımı konusunda anne babaya çok büyük bir sorumluluk yüklenir.
Sağlıklı, başarılı, özgüveni yüksek, vicdanlı, ahlaki duyguları gelişmiş nesiller için, çocukluk dönemi önemlidir.
Beslenme
Bebek, dünyaya gelmesinden iki saat kadar sonra, ilk gıdasını tüketmeye başlar. Bu süreç, bebeğin tüm sağlık kontrolleri ile birlikte doğru orantılı gitmeli ve alacağı besinlere dikkat edilmelidir.
Bebek bakımı rutininde en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Fakat anne sütü de bebek her ağladığında verilmemelidir. Emilen süt bebeğin midesinden 2,5-3 saatte sindirilerek bağırsaklara geçmektedir. Bebeğin beslenme rutini önemlidir. Süt içtikten sonra sindirilmesi beklenmelidir aksi halde çocuğun mide ve sindirim sistemi düzeni bozulabilir. Bundan dolayı, doktordan fikir alınabilir ve ek gıda ya da anne sütünü ne kadar sıklıkla verilmesi gerektiği öğrenilebilir.
Mama Saatleri
Bebek bakımı rutininde öğünleri bir günü 6 saatlik eşit parçalara ayırarak vermek (doktor tarafından aksi belirtilmedikçe) uygundur.
Çocuğun beslenmesi için belirli bir rutin yakalanması ileriki yaşları içinde önemlidir. Bebeklerde en uygun beslenme saatleri; sabahları 6:00 ila 10:00, öğlen; 02:00 ila 06:00, akşam 10:00 ve gece 02:00 saatleridir. Bu düzeni ayarlarsanız sizde bebeğinizde rahat edecektir.
Hava ve Güneş İhtiyacı
Tüm canlıların güneşe ve güneş ışınlarına hem psikolojik hem de biyolojik yönden ihtiyacı vardır. Bebek bakımı sürecinde açık hava hem sağlık hem iştah için faydalıdır.
Çocuklarda bizler gibi sıcağı ve soğuğu fark ederler, Bizler tüm hava koşullarında dışarıda durabiliyorsak, bebeklerinde tüm hava koşullarında en azından dış ortamda bir süre hava almaları sağlanmalıdır. Bu sıcaklığın eksiye düşmesinde de çok sıcak olmasında da geçerlidir.
Çocuğun Banyo ve Temizliği
Çocuk bakımının en önemli konularından biri banyodur. Göbeği düşen çocuklar gün aşırı banyo yaptırmalıdır. Çocukların banyo yapacağı yerin sıcaklığı 24, banyo yapacağı suyun sıcaklığı 36 derece olmalıdır. Banyo, çocuğa daha rahat hareket imkânı sunarken, rahatlamasını, vücudunda leke oluşumunun önüne geçilmesini de sağlar.
Çocuk ve Bebek Bakımı ve Uyku Düzeni
İnsanların idealist bir yaşam tarzını benimsemeleri ve hayatlarında her zaman düzenli olmaları bebekliklerindeki rutin yaşam tarzından kaynaklı alışkanlıkların da bir parçasıdır.
Bebekler genelde ne zaman uyumaları gerektiklerini bilir ve belli ederler. Öncelikle onların belirli saatler arasında uyumasına yardımcı olmalı ve bir düzen sağlamalısınız.
Çocukların normal uyku düzeni şöyle olmalıdır;
- 2-6 yaşlarında: Gece 12 saat ve gündüz 1-2 saat yeterlidir.
- 6-9 yaşlarında: Gece 11 saat
- 9-12 yaşlarında: Gece 10 saat.
- Bebeğin fiziksel ve biyolojik durumuna göre uyku saatlerinde esneklik sağlanabilir.
Bebeklerde Genelde Görülen Rahatsızlıklar
Bebeklerde Kusma
Bazı bebekler ilk aylarda içtikleri sütün bir kısmını kusarlar. Yalnız, kusulan süt çok fazla ve kusma da sık sık oluyorsa, doktora danışılmalıdır.
Bebek Bakımı ve Hıçkırık
Bebeklerde özellikle besin aldıkları sırada ya da sonrasında hıçkırık nöbetleri olabilir. Bu durum ciddi bir şey değildir ve hıçkırığın herhangi bir önleme yolu da yoktur.
Bebeklerde Gaz Sorunu
Çocukların sütten veya mamadan sonra midelerinde gaz oluşur. Çocuk yatar durumda olursa gazı kolayca çıkaramaz. Bebeklerin rahat gaz çıkarmaları için karını ve sırtı hafifçe ovulabilir, sırt ve göğüs kısmından tutularak hafifçe, oynuyormuş gibi zıplatılabilir.
Bebeklerde Pamuk Rahatsızlığı
Bebeklerin çoğunda görülür. Bu rahatsızlık çocukların dillerinde, damak ve ağız içinde beyaz noktaların görülmesi ile kendini belli eder. Çocuk süt içtikten sonra, kaynatılmış su içirmek ya da siteril edilmiş bir pamuklu bezi emmesini sağlamak sorunu çözebilir.
Pişik ve tedavisi
İlk aylarda bebeklerin derisi çok hassas olur. Pişik, bebeğin idrarındaki amonyağın, özellikle sıcak ve nemli bir bölgede olması sonucu tahriş sonucu meydana gelir.
İsilik Problemi
Bebek bakımı rutininde sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Özellikle sıcak ortamlarda, bebeğin aşırı giydirilmesi ve vücudunun hava almaması sonucu ortaya çıkar. En çok boyun, ensede görülmektedir. İsilik bebeğe fazla rahatsızlık vermez çözüm olarak serin tutulmalıdır.
Karın ağrıları: Bebekleri çok rahatsız eden, saatlerce ağlamalarına neden olan rahatsızlıklardandır. Bu ağrıların birçok nedeni olabileceği için doktora başvurulmalıdır.
Sağlıcakla Kalın.
Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın