Dışarıda havanın nasıl olduğu onlar için hiç önemli değildir. İster kar yağsın, isterse tipi… Bütün çocuklar için açık havada oynamak büyük bir zevktir. Ancak ebeveynin düşündüğü tek bir konu vardır; “Ya anaokulundaki eğitimciler çocuklarının dışarı çıkarken sıkıca giyinmiş olmasına dikkat etmezlerse…”
Çocuklar kötü havada bile dışarı çıkabilirler mi?
Aslında bu sorunun yanıtı her anaokuluna göre değişir. Bazı anaokullarının programında “bahçede oyun saati” vardır ve çocuklar bu saatte dışarı çıkarlar. Burada önemli olan her çocuğun dışarıdaki hava koşuluna uygun bir biçimde giyinmiş olmasıdır. Anaokulundaki eğitimci bu kurala dikkat etmelidir.
Hangi tür giysiler daha uygundur?
Çocuğun kabanının su geçirmeyen cinsten olması şarttır. Kabanın sıcak tutması ise kumaşının kalınlığına ve içinin pelüş olmasına bağlıdır. Botları da aynı şekilde su geçirmemelidir. Havanın durumuna göre atkı, bere ve eldiven kullanımına dikkat edilmelidir.
Eğitimci, çocuğun giysisini kontrol etmeli midir?
Evet. Ancak eğitimci örneğin çocuğun kabanının önünü kapatmamalıdır. Bu kapatma işlemini öncelikle çocuk kendisi denemelidir. Çocuğun bir süre denedikten sonra önünü kapatamaması durumunda, eğitimci araya girmeli ve ona bu konuda yardımcı olmalıdır. Aslında birçok anaokulu öğrencisi bunu kendisi başarabilmekte ve bundan büyük bir gurur duymaktadır.
Anneler bu sahneyi çoğu kez göremezler
Bu doğrudur. Çünkü annesini yakınında gören çocuk hemen tavırlarını değiştirir ve örneğin ayakkabılarını giymesi gerekiyorsa ayaklarını annesine doğru sessizce uzatır. Birçok anne ise bu isteği reddetmeksizin yerine getirir. Oysa özellikle anaokuluna devam eden bir çocuk çok daha özgüvenli olmalıdır. Çünkü bilmelidir ki; anaokulunda kendisinden bazı şeyleri tek başına başarabilmesi beklenmektedir.
Anaokulunda yedek bir kaban bulundurulmalı mı?
Bu mutlaka gerekli değildir. Çünkü çocukların kabanının su geçirmeyen cinsten olması gerektiğini daha önceden belirtmiştik. Ancak anaokulunda yedek bir eşofman takımı bulundurmak olası aksilikler için gereklidir. Çünkü çocuk kazayla yemeğini üzerine dökebilir, giysisini değiştirmek zorunda kalabilir. Ayrıca çocuklar anaokulunda bir çift rahat terliğe de ihtiyaç duyarlar.
Dışarıda oynarken ıslandı, şimdi ne olacak?
Anaokulu çocuğu böyle bir durumla çok ender karşılaşır. Çünkü eğitimci hava koşullarını yakından takip eder ve çocukların kendilerini ıslatacak kadar uzun süre dışarıda kalmalarına izin vermez. Ancak çocuğun ıslanması durumunda eğitimci kesinlikle onun ıslak kalmasına izin vermemelidir. Hemen içeri girilmeli ve çocuğun giysileri yedek giysilerle değiştirilmelidir.
Üşütürse anaokuluna gidebilir mi?
Burun akması ve öksürük eğer aşırı derecede rahatsız edici değilse çocuğun anaokuluna gitmesinde bir sakınca yoktur. Ancak eğer ateşi varsa mutlaka evde kalmalı ve dinlenmelidir.
Annelere kış ayları için özel öneriler
Anneler çocuklarının beslenmelerine kış aylarında daha fazla dikkat etmeliler. Çünkü kış aylarında çocukların hastalıklardan korunmak için daha fazla vitamine ihtiyaçları vardır. Bu vitaminlerin doğal yoldan alınmaları için meyve sebze tüketimine özen gösterilmelidir.
Çocuğunuzu soğuk algınlığından koruyun!
- Çocuğunuzun temiz havada dolaşmasına izin verin. Bu onun kan dolaşımını harekete geçirecektir.
- Çocuğunuzun bol sıvı tüketmesine özen gösterin. (Günde 1 – 2 litre kadar doğal meyve suyu, su, çay)
- Çocuğunuzun her gün düzenli olarak meyve ve sebze yemesini sağlayın. Bunlar çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri içerirler.
- Eğer sigara kullanıyorsanız, bırakmaya çalışın veya en azından evde, çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda kesinlikle kullanmayın. Çünkü yapılan araştırmalar, sigara kullanan ailelerin çocuklarının daha sık hasta olduklarını ortaya koymaktadır.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın