Çocuklarda Ayak Sağlığı ve Şekil Bozuklukları

Gönderi paylaş:

Ayak tabanındaki aşırı oyukluk, dışa bakan ayak ya da ayak dönmesi. Üzülmeyin! Çocukların ayak şekillerindeki bozukluklar genellikle zararsızdır. Zamanında fark edilirse, gayet kolay yöntemlerle tedavi edilebilir. Sadece doğumdan itibaren dikkatli olun yeter.

Tam yirmi kemik ve kemikçikten oluşan ayak, insan bedeninin en karmaşık yapılarından birine sahiptir. Stratejik bir önem taşıyan ayaklar, hem bedenin, hem de yürüyüşün dengesini ve daha sonraları da eklemlerin sağlamlığını koruyan bir çeşit iniş takımıdır. Erken yaşlarda teşhis edildiği taktirde kolayca tedavi edilebilecek olan şekil bozuklukları konusunda uzmanların ailelere bir tek uyarısı var?

Çocuklarınızın ayaklarını ihmal etmeyin

Çocukların kemik yapılarıyla ilgili sorun gelişme dönemiyle başlar. İskeletin oluşumu doğum öncesi gerçekleşir. Hamileliğin altıncı haftasından itibaren, bir başka deyişle bebeğin dünyaya gelmesinden altı ay kadar önce kemikler oluşum süreçlerini tamamlar. İşte tam bu aşamada normal oluşumun dışındaki durumlar ve kötü oluşumlar göz önüne çıkarak gelişme olayları belirginlik kazanır.

Buna karşılık eğer kemikler gerektiği şekilde oluştuysa ve her biri düzgünce bir diğerinin yanında yer alıyorsa, iskelet gelişimini normal bir şekilde sürdürebilir, Ama belirsiz bir anormallik, yılların akışıyla karşı gelinmez bir kötü duruma dönüşebilir. Yalnızca bir ortopedi uzmanı ya da gelişme sorunlarıyla ilgilenen bir romatizma uzmanı gelişimin ne şekilde ilerleyeceğini ve koni oluşumların tedavisinde ne gibi yöntemlerin uygulanabileceğini kestirebilir.

Diğer bir zorluk ise radyoskopidir. Radyoskopi, kemik ve eklemlerdeki normalin dışında oluşan durumların tanısında çok etkilidir, ancak yeni doğanlarda ve çok küçük çocuklarda uygulanması kolay değildir. Bu yaşlarda kemikler, X ışınları tarafından seçilmesi zor bir madde olan kıkırdaktan oluşmuştur. Dahası kemikler küçüktür, dolayısıyla ayırt edilmeleri güçtür. Kısacası içinden çıkılması zor bir durum olsa da, genel çizgileriyle, ulaşılması planlanan amaçlar oldukça nettir. Amaç, çocuğun yetişkinliğe, işlevini gerektiği gibi yerine getiren ayaklarla gelebilmesini sağlamaktır. Ayağın ayakkabıya, basitçe mağazalarda satılan ayakkabılara uygun olması gerekir. Ayrıca ayaklar yürüyüş, sıçrayış ve spor sırasında bedenin ağır yükünü taşıyabilecek ölçüde dayanıklı olmalıdır.

Doğumdan itibaren bebeklerin ayak sağlığına dikkat

Dengenin mükemmel ve ayağın yere temasında olası nasır oluşumunu önlemek için uyumlu olması gerekir… Ayrıca sürekli pedikür yaptırılmalıdır. Tüm bunlara ek olarak, ayağın durumu tatmin edici değilse, eklem yüzeyinde ve bağlarda yapılanma bozuklukları ortaya çıkabilir. Bilek, diz ve kalçalar bazen 40’lı yaşlara doğru, gerektiği gibi dengeli olmadıkları için yavaş yavaş acı vermeye başlarlar. İşte bu sebeplerden dolayı doğumdan itibaren çocukların ayaklarıyla ilgilenmek gerekir. Küçücük bir şüphe bile duyulsa, çocuğun ayağının bacağın bir uzantısı gibi algılanmadığı durumlarda, hemen bir uzmana başvurmak gereklidir.

Aslında bunun ideali her yeni doğan bebeğin bir ortopedist tarafından muayene edilmesi tabii. Bu gibi durumların ciddiyeti yeterince kavranmış değil. Söz gelimi, bazı kötü oluşumlar göze çarpıyor. Parmak eksiklikleri söz konusu olduğunda ya da tam tersine altı ya da yedi parmağa sahip ayakların bozuklukları hemen tedavi altına alınıyor. Bazen de uzmanların yapışık parmaklık diye adlandırdıkları durumla karşılaşılıyor. Ayak parmaklarından birkaçı birbirine kaynıyor. Bu estetik görünümün ötesinde bir engel oluşturuyor ve bu gibi kötü oluşumlar ancak son derece güç cerrahi müdahalelerle iyileştirilebiliyor.

Anormalliklerin en kötüsü, ayağın arka kısmındaki kemiklerin kötü pozisyonlarından kaynaklanıp, normalin dışında oluşum gösteren ayak bozukluğudur. Gereken önem ve özen gösterilmediği takdirde bu bozukluk gerçek bir sakatlığa dönüşebilir. Şekli bozulan ayak büyüyemez ve kişi ancak ayakucuna ya da ayağın dış yüzeyine basarak yürüyebilir. Ayak sadece ameliyat edildiğinde uyumlu bir şekilde gelişimini tamamlayabilir. Bu gibi durumlardaki en ideal ameliyat tarihi dokuzuncu ay olarak kabul edilmektedir.

Yürüyüş belirtidir Diğer bir kötü oluşum ise dışa dönük ayaktır. Ayağın arka kısmından kaynaklanan bu anormallik de cerrahi müdahale gerektirir. Ancak ayak bozukluğu ve dışa dönen ayak dışında yeni doğanlarda görülen diğer bozukluklar zararsızdır. Bunlar ayak tarağının içe ya da dışa doğru yöneldiği kötü oluşumlardır. Alçı, bandaj ya da yeniden çalışır duruma gelmelerini sağlayacak yöntemler eşliğinde kolaylıkla düzeltilirler. 12 ve 18 ay arasında, çocuğun yürüyüşü bir belirtidir.

Sakatlıklara Dikkat

Bir ayak sakatlığı ya da dışa dönen bir ayak gözden kaçtığı takdirde gecikilmiş olunur ve bu sorun başka kötü oluşumlar doğurabilir. Eskiden en sık rastlanan olay ayağın dönmesiydi. Belirtileri ise çocuk yürür ya da koşarken ayakları birbirine karışarak, ilerlemesine engel olmasıydı. Ayak dönmesi durumlarında, bunun, basit bir yürüyüş aksaklığı mi, yoksa daha sık görülen, çocuğun uyluk kemiğinin, dizlerinin ya da ayaklarının kötü pozisyonlarının sorumlu olduğu kalçada, gerçek bir yanlış oluşumun mu söz konusu olduğunu öğrenmek için bir ortopediste danışmak gerekir.

Çünkü bu tip sorunlar da cerrahi müdahale gerektirebilir. Düztabanlara gelince; bağları esnekse çocuğun ayağı yassılaşma eğilimi gösterebilir. Ergenlik dönemine doğru genç kızlarda bu tür eğilimlerin çoğaldığı gözlenmiştir. Ayağın fizyolojik yapısını göz önüne alırsak, arka kısmı hafifçe geriye doğru itilir. Sonuna ayak, tabanının yüzeyinde genişleyerek ve yayılır. Bu eğilime ve ayaktaki dengesizliño karşı gelmek için çocuk ve özellikle yetisi kaslarını çalıştırıp gerginleştirmelidir.

Çocuğun ayak ve baldırlarındaki ağrılardan şikâyet etmelerinin sebebi düztabanlıktır Aslında çok ciddi olmayan bu sorun, yalnız ayağın arkasındaki iki kemiğin birbirine kaynayarak, kötü bir oluşum meydana geldiğinde tehlikeli bir boyuta varabilir Bu gibi durumlar şiddetli ağrılara ve ayağın kasılmasına neden olur. Tedavisi ise ancak cerrahi bir müdahaleyle mümkündür. Bazı şekli bozuk düztaban ayaklar ameliyatla düzeltilebilir. Ancak genelde söz konusu olan zararsız bir anormalliktir ki, bu da tedavi gerektirmez.

Ayakkabı tabanlarına gelince; çocuklar bu durumun pek farkına varmasa da normal ayakkabı giymeleri söz konusu değildir. Zaten onların yararlılığı da tartışma götürür. Bir başka ayak sorunu ise, gelişme döneminde ortaya çıkan ayak tabanındaki asını oyukluktur. Kemiklerin yapısıyla ilgili bir bozukluktan öte, bu rahatsızlık genellikle sinir sistemindeki bir hastalığın işaretidir ve karmaşık cerrahi müdahaleler gerektirir. Görüldüğü gibi bazı kötü oluşumlar tamamen zararsızken diğerleri kaygı verici. Bu durumdan nasıl kurtulunur? Gelişmiş ülkelerdeki aileler bir ortopediste danışmak için hiç tereddüt etmiyor. Gelişme dönemi bir çocuğun, hem düşmanı, hem de dostudur. Kuşkusuz dost kazanmak da, bir uzmana düşer.

Çocuğunuz için ayakkabıyı bilinçli seçin

Aileler genellikle çocuklarının ilk ayakkabılarını büyük bir özenle seçerler. Çok da haklıdırlar. Çünkü ayakkabılar çocuğun ilerideki ayak sağlığı açısından büyük önem taşır. Tenis ayakkabıları pratik oldukları kadar avantajlı değillerdir. Her gün giyildiği takdirde, tıpkı cilalı deri ayakkabılar gibi, onlar da ayağın terlemesi ve mantar oluşumu gibi bazı cilt hastalıklarını körükler.

Aynı tarz sorunlar yaratan basket ayakkabılarının avantajı ise, ayağı aynı anda hem kavramaları, hem de esnek bağlara tutturulan kasların yorgunluğunu önleme yetisine sahip olmalarıdır. Sonuç olarak çocuğunuzun ayakkabı boyutlarına çok dikkat etmelisiniz. Çok büyük ayakkabılar ayağın burkulma riskini arttırır. Çünkü ayağa gerekli desteği sağlayamazlar. Çok küçük olanlar ise uzun vadede ayak parmaklarının şeklini bozar.

Sağlıcakla Kalın.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir