Doğum Sancılarının Anlamı Nedir?

Gönderi paylaş:

Anne adayı her kadın, doğum anının gelmesini büyük bir sabırsızlık içinde bekler. Bu nedenle doğum anının yaklaştığına dair belirtiler büyük önem taşır. Hemen hemen her kadın gebeliğinin son üç ayında vücudunun alt bölgesinde çeşitli kasılmalar, hareketler hisseder. Bu dönem ilk bebeğini bekleyen anneler için oldukça endişe verici soruların sorulduğu bir süreçtir: “Acaba bunlar doğum sancıları olabilir mi?”, “Galiba bebek gelmek için sabırsızlanıyor!”, “Yoksa bir şeyler yolunda gitmiyor mu?”…

Aslında çoğunlukla her şey yolundadır. Anne adayının 37. hafta civarında aniden birkaç saniye için kasılma hissetmesi normaldir. Çünkü rahmin bu kasılması sırasında bebeğin başı biraz daha aşağıya doğru kayarak doğum için doğru pozisyonu alır. Beklenen doğum günü yaklaştıkça düzensiz kasılmalar da artar ve daha hissedilir bir hale gelir. Ancak kasılmalar gerçekten şiddetli bir biçimde devam ediyorsa, vakit geçirmeden hekime gitmek gerekir. Kasılmalarınızın normal olup olmadığı konusunda endişeleriniz varsa ılık bir banyo alin.

Gerçek kasılmalar bu banyodan sonra şiddetlenirken, geçici kasılmaların hafiflediği görülür. Doğumun başlamak üzere olduğunun bir başka göstergesi de; vajinadan biraz kanla birlikte gelen akıntının olmasıdır. Bu durum, rahimağzının açılmaya başladığının bir göstergesidir. Kanlı akıntıyla birlikte bir miktar amniyos sıvısı da gelmeye başlayabilir. Bu sinyalleri fark ettiğinizde serinkanlılığınızı kaybetmeden doktorunuza ulaşmalısınız. Eğer kanamanız olursa mutlaka hemen hastaneye gitmelisiniz.

Doğum Sancılarının Anlamı Nedir?

Doğum sancıları bebeğin dünyaya gelmesine az bir zaman kaldığının habercisidir. Bebeğin organizması, plasenta tarafından östrojen yapımı için gerekli hormonları salgılar. Bu hormonlar rahim kaslarının kasılmasına neden olur. Buna paralel olarak doğuma birkaç hafta kala plasenta gebelik süresince ürettiğinden daha az hormon üretmeye başlar.

Hipofizden ise sancıları başlatan oksitosin salgılanır. İşte bütün bu etkenler sonucu doğum başlar. Rahim ağzının açılma sancılarının en belirgin özelliği; sancıların periyodik olarak gelmesidir. Kasılmalar başlangıçta 30 – 50 saniye kadar sürer ve giderek sıklaşır.

Başlangıçta 15 – 20 dakikada bir gelen adet sancısını andıran kasılmalar, doğuma az bir zaman kala 5 dakika araya ve daha güçlü kasılmalara dönüşebilir. İlk doğumunu yapan anne adaylarının doğum sancıları 12 saat kadar sürebildiği gibi, çok daha kısa da olabilir. Çünkü doğum kişiye göre değişen bir olaydır. Uzmanlar anne adaylarına, vücutlarının doğruyu yapacağına dair güven duymalarını önerirler. Bu düşünce tarzı doğumun daha rahat atlatılmasını sağlar.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir