Bebek dünyaya gelinceye kadar sakin olup beklemek çok önemlidir. Birkaç hafta sonra hayatınız çok farklılaşacaktır. Bu nedenle o zamana kadar olan sürenin tadını çıkartmaya bakın. Bu zamanlarda ayrıca bedensel rahatsızlıklarınız varsa eşiniz de size yardımcı olabilir. Örneğin nefes almakta güçlük çekiyorsanız aşağıda önerdiğimiz hareketi uygulayabilirsiniz: Eşinizle sırt sırta yaslanacak şekilde oturun ve iyice arkaya doğru yaslanın. Bu hareket sizi gevşeteceği gibi eşinizle birbirinize karşı olan güveninizi de artırır.
Doğumun yaklaştığı son haftalarda artık karnınızın içinde bir daralma hissedersiniz. Bebeğiniz artık o kadar çabuk büyüyordur ki rahimdeki yeri iyice daralmıştır. Bebek, son on haftada 10 santim daha uzar ve ağırlığı bir kilo artar. Bebeğinizin hareketlerini artık hissetmiyorsanız emin olun bunun nedeni bulunduğu yerde hareket edecek pek fazla yerinin olmamasıdır. Karnınızdaki yerin daraldığını siz kendiniz de anlıyorsunuzdur.
Rahim şimdi kaburga kıvrımının üzerine kadar esnediğinden içerdeki diğer organları iter. Belki bu nedenle sık sık karnınızdaki yaygın sancılardan şikayet edersiniz. Yine ayakkabılarınızın ve yüzüğünüzün size artık küçük gelmesi de mümkündür, bunun ardında yatan neden ise dokularda yoğun su birikmesidir. Bütün bu değişikliklerin doğumun normal gidişatına dahil olup olmadığını anlamak için artık her iki haftada bir doktorunuza görünmelisiniz.
Doktor bu ziyaretlerde tansiyon, kolesterol ve şekerinizi kontrol eder. Ayrıca ultrasondan bebeğinizin nasıl geliştiğini izler. Kendi huzurunuz ve bebeğinize olan sevginizi göz önünde bulundurarak bu randevulara sadık kalmalısınız.
Her şeyin yolunda olduğundan emin olmanız en azından artık hareket edemediğiniz ve nefes alamadığınızı hissettiğiniz anlarda, hatta belki iyi uyuyamadığınız zamanlarda sizi rahatlatacaktır. Rahatlamanız açısından doğumdan önceki son dört haftada kendinizi daha hafif hissedeceğinizi belirtmekte fayda var. Çünkü bebek iyice aşağı kaydığından karın da aşağı doğru iner.
En önemlisi çalışan annelerin doğum öncesi izinlerini kullanmaları ve bu süre içerisinde dinlenmeleridir. Mümkün olduğunca kendinizi yormayın ve iş yapmayın bunun yerine ayaklarınızı yukarı kaldırarak yatın. Bu sadece sizi değil karnınızdaki bebeği de rahatlatır, çünkü bu sayede hem plasentadaki kan dolaşımı teşvik edilmiş olur hem de bebeğinize daha fazla oksijen hediye etmiş olursunuz.
Doğum yaklaşırken dikkat etmeniz gerekenler:
- Kesin olarak hangi klinikte doğum yapacağınıza karar verin.
- Eğer şimdiye kadar bir hamile eğitim merkezine gitmediyseniz şimdi tam zamanı.
- Eşinizle gideceğiniz kliniğe en yakın olan yolu önceden tespit edin.
Şimdi kasıklarınızda zaman zaman kasılmalar hissedebilirsiniz. Bunun nedeni rahimin sinir kordonu üzerine baskı yapmasıdır. Kasılmaları azaltmak için sırt üstü yere yatın, eşiniz sizi hafifçe kalçalarınızdan yukarı kaldırsın ve birkaç saniye bu şekilde havada tuttuktan sonra tekrar yavaşça aşağı bıraksın.
- Ayak topuklarınızı bitiştirerek yere çökün. Ellerinizle yerden destek alırken bu şekilde hafifçe yaylanın. Bu hareket ile doğuma da hazırlık yapmış olursunuz çünkü bu şekilde perine de esner.
- Sık sık vücudunuzu dinlendirin. Eğer yatarken karnınızdan dolayı rahat edemiyorsanız yan yatın ve bacaklarınızın arasına bir yastık alın.
- Birçok kadının son haftalarda sırtı daha çok ağrır, çünkü omurgaya daha çok yük binmektedir. Evinizdeki herhangi bir kapının çerçevesine sırtüstü yaslanın ve kollarınızı başınızın üstünde birleştirin. Bu şekilde kramplaşmış olan kaslarınızı gevşetir ve üzerine binen yükü hafifletmiş olursunuz.
- Bebeğiniz ve kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey sessiz bir ortamda kendinizi ve bebeğinizi dinlemenizdir. Ellerinizi onu okşayabilecekmiş gibi karnınızın üzerine koyun. Bu size huzur ve rahatlık verir.
Sağlıcakla Kalın.
Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın