Doğuma Hazırlanırken Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Gönderi paylaş:

Doğuma hazırlanırken yani doğum öncesi yapılacak olan hazırlıklar son aya asla bırakılmamalıdır. Son aylarda alacağınız kilo ve ödemler nedeniyle ağırlaşacağınızı unutmayın. Dokuz ay geride kaldı… Doğuma sayılı günler var… Sayılı ama geçmek bilmeyen günler… Merak etmeyin, bu öykünün sonu mutlu bitecek… Bebeğiniz doğduğunda bunca aydır size mucizevi bir varlık olarak görünen bu yeni insanla birdenbire karşılaşacak, hiç bitmeyecekmiş gibi gelen hamilelik süreci ve bu süreç içinde çektiğiniz tüm sıkıntıları unutacaksınız. Şimdi rahat olun… Ve bebeğinizi beklerken son haftaları nasıl daha verimli geçirebileceğinize ilişkin derlediklerimize göz atın…

Hamilelik sürecinde dokuzuncu ay anne adaylarına hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Bedenin iyice ağırlaşmış olmasından kaynaklanan fiziksel sıkıntıların yanında, doğumla ilgili kaygılar da en çok bu dönemde hissedilir. Beklenen doğumun iyice yakınlaşması, hatta bazen birkaç gün gecikmesi ise heyecan ve endişeleri iyice arttırır. Hele bir de çevrenin daha doğmadı mı, kaç gün geçti’ türünden soruları sıklaşmaya başlayınca bu duygular doruk noktasına ulaşır. Günler bir türlü geçmek bilmez.

Fakat mutlu sona adım adım yaklaşırken günlerin nasıl geçtiğini anlamamak da mümkün… Doğum sonrasına yönelik, yorucu olmayan ve keyifli işlerle uğraşmak anne adaylarının iç sıkıntısını büyük oranda dağıtacaktır. Bu tür uğraşlar, anne adaylarının sürekli kendilerini dinleyerek yersiz endişe ve kaygılara kapılmalarını engellediği gibi, doğum sonrası onlara büyük kolaylık da sağlayacaktır.

Eğer sizin de doğumunuza sayılı günler kaldıysa ve tek işinizin oturup beklemek olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz… Neler mi yapabilirsiniz? İşte birkaç öneri…

Doğum kartları… 

Eşinizle birlikte doğumu haber vermeniz gereken akraba ve arkadaş çevrenizin listesini yapın. Doğumu onlara nasıl haber vereceğinizi kararlaştırın. Mektup veya kartpostal ile bildirmeye karar verdiklerinizin zarflarına adresleri yazın.

Bebeğinizin dünyaya geldiğini duyurmak için göndereceğiniz kartları satın alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz… Kurumuş çiçeklerle, dergilerden kestiğiniz resimlerle, eğer yetenekliyseniz bizzat kendi çizdiğiniz figür ya da desenlerle hazırlayacağınız bu kartlar oldukça sevimli görünecektir. Onları hazırlamak sizin adınıza keyif verici bir uğraş olacağı gibi, bebeğiniz için de büyüdüğünde hoş bir sürpriz olacaktır.

Biraz da mutfak

Doğum öncesi birkaç çeşit yemek pişirin ve derin dondurucuya koyun. Bebek doğduktan sonra bir süre yemek pişirecek durumda olmayabilirsiniz ya da yemek pişirmek istemeyebilirsiniz. Yapmış olduğunuz yemekler bu durumda çok işinize yarayacaktır.

Ayrıca bebek görmeye gelecek konuklar için de birkaç çeşit yiyecek hazırlayıp türüne göre derin dondurucuya ve kavanozlara koyabilirsiniz. Sigara böreği, sarma, kurabiye, poğaça türü bu yiyecekler sürpriz konuklar geldiğinde imdadınıza yetişecektir.

Yine doğum sonrası ziyarete gelen konuklara ikram edilmek üzere renkli şekerler hazırlayabilirsiniz. Bunları süslü kağıtlara sarararak daha da hoş görünmelerini sağlayabilirsiniz. Son günlerin bir türlü geçmediğinden yakınan anne adayları için bu tür keyifli işler zamanın su gibi akıp gitmesi açısından birebirdir.

Doğum yaklaşırken hazır olması gereken önemli bir şey de valizdir. Valizde kendiniz ve bebeğiniz için gerekli eşyalardan yeterince olmalıdır. Bunlar;

Doğuma Hazırlanırken Kendiniz İçin Alınması ve Hazırda Bekletilmesi Gerekenler

  1. Gecelik ya da pijama (emzirmeye uygun, penye ya da pamuklu)
  2. Sabahlık
  3. Kısa pamuklu ya da yün çorap
  4. Atlet
  5. Külot (pamuklu, penye, ağı ve kenarı geniş)
  6. Sutyen (lastikleri sıkı, askıları lastik olmayan kesesi geniş ve göğsünüzün tamamını içine alacak şekilde, sentetik olmayan)
  7. Hijyenik ped (yoğun günler için olanlardan,
  8. Havlu, sabun, diş fırçası, tuvalet kağıdı gibi temizlik malzemeleri
  9. Bardak, çatal, kaşık, tabak gibi malzemeler
  10. Eve giderken giyilecek uygun bir giysi
  11. Islanmaya uygun alçak topuklu terlik
  12. Tarak, saç tokası, makyaj malzemeleri, dudak nemlendiricisi
  13. Not defteri, kalem, jeton ya da telefon kartı, önemli durumlardan aranacak yakınların numaraları
  14. Giysilerin yedekleri olmalıdır.

Doğumdan Hemen Sonra Bebek İçin Hazır Olması Gerekenler

  1. Zibin ya da fanila (penye, pamuklu, dikişleri misina değil iplikle dikilmiş dantelleri sentetik olmayan)
  2. Alt pijama (patiksiz düz paçalı)
  3. Tulum ya da pijama (patiksiz düz paçalı)
  4. Başlık (penye, pamuklu, dantelleri ve dikişi sentetik olmayan)
  5. Çorap (pamuklu merserize penye)
  6. Hazır bez
  7. Üzerini örtmek için penye ya da pamuklu örtü ya da ağır olmayan battaniye
  8. Giysilerin yedekleri olmalıdır

Yardımcı almayı düşünüyorsanız 

Çocuk bakımı ve ev temizliği için yardımcıya ihtiyaç duyuyorsanız bu kişiyi doğumdan önce belirlemeniz yerinde olacaktır. Eğer yardımcıyı çevrenizden ayarlama gibi bir olanağınız yoksa bu konuda faaliyet gösteren firmalara baş vurabilirsiniz. Olanaklı ise birden fazla tercih arasından seçim yapın. Adaylarla teker teker ve yüz yüze konuşun. Hem siz ve hem de bebeğiniz açısından en doğru yardımcıyı bulmaya çalışın. Bu arada yardımcı pozisyonunda işe aldığınız kişinin doğumdan bir iki hafta · önce işe başlamasını sağlayın. Bu evi tanıması ya da beklentilerinizi kavraması açısından önem taşır.

Diğer yandan doğum sonrası iş yaşamınıza bir süre ara vermeyi ve bebeğinize kendiniz bakmayı da düşünebilirsiniz. Her ne kadar bu süreç boyunca yardımcıya ihtiyaç duymayacağınızı düşünseniz de elinizin altında, gerektiği anda ulaşabileceğiniz kişilerin bir listesi bulunsun.

Hastane seçimi 

38. haftadan sonra her an doğum gerçekleşebileceği için hastane seçimi ile ilgili hazırlıklarınızı 38. haftada tamamlamanız doğru olur. Doğum yapacağınız hastaneyi seçerken; temiz ve hijyenik, ilgili, güler yüzlü, kaliteli, uzman personelin bulunduğu, ulaşımı kolay, tercihen evinize yakın, bebek dostu (doğumdan, taburcu olana dek anne ve bebeği ayırmayan ikisinin bir odada kalmasını sağlayan ve emzirmeye teşvik eden), sosyal güvenceye ya da bütçeye uygun, normal bir gebelikte doğum için, sevk zinciri iyi olan bir hastane olmasına dikkat edin. Eğer riskli hamilelik söz konusu ise, tam teşekküllü (anne ve bebek için yoğun bakım, ameliyathane, vs. olanakları olan) bir hastane ayarlamanız daha doğru olacaktır.

İstenilen kriterlere uygun bir hastane seçmiş olsanız bile çeşitli nedenlerle (su yok, elektrik kesik, yatak yok, ameliyathane kapalı gibi) seçilen hastaneden yararlanılamayabilir. Onun için istenen kriterlere uygun alternatif diğer bir hastaneyi de önceden belirleyin.

Not edilecekler 

Hamilelik sürecinize ve doğuma yönelik önemli şeyleri not ettiğiniz defterinize 38. haftaya girer girmez not etmeniz gerekenler var. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu haftadan sonra minik misafirin ne zaman geleceği pek belli olmaz. İşte bu haftaya girdiğiniz an defterinize not etmeniz gerekenler:

Doğumu yapacağınız hastanenin ismi, adresi ve telefon numarası

Bebeğinizin doğumunu yaptıracak hekimin veya ebe hemşirenin ve o anda hekim bulunamazsa yerine bakacak kişinin adı, adresi ve telefon numarası

Hastane veya doğum merkezine en çabuk ve kolay gidilen yolun hangisi olduğu

Doğum yapacağınız hastanenin doğum servisinin girişinin neresi olduğu Acil bir durumda başvuracağınız ambulans servisinin telefon numarası

Eşiniz doğum sırasında yanınızda olamayacaksa, sancılar başladığında sizi hastaneye götürecek kişinin telefon numarası

Doğum Öncesi Son Hazırlıklar 

Doğum için ve hastanede kaldığınız süre boyunca gerekli olacak eşya ve malzemelerin hazır bir şekilde bulunduğu bir çanta hazırlayın. Bu çantada; temizlik malzemeleriniz, giysileriniz, ziyaretçilerin ellerini mikroptan arındırmak için bir şişe kolonya, arkadaş ve akrabalarınızın adres ve telefon numaraları, okumak için birkaç dergi veya kitap, bebeği taşımak için ince pamuk bir battaniye, bebek bezi ve eve giderken bebeğe giydireceğiniz çamaşır ve giysiler mutlaka bulunsun.

Ayrıca bebeği güvenli bir şekilde eve getirebilmek için bebek araba koltuğu temin edin. Bu koltuğun güvenlik standartlarına uygun olmasına dikkat edin. Başka çocuklarınız varsa, siz hastanede iken onlarla ilgilenecek kişileri ayarlayın.

Her şey tamam.

Basit gibi görünseler de hamilelikte yapılan bu gibi hazırlıklar rahat ve huzurlu bir doğum için oldukça önemli işler… Her birini tatlı telaşlar, keyif verici detaylar olarak da değerlendirmek mümkün.. Detaylara önem veren, keyfine düşkün ve hamileliğinin son demlerini tatlı telaşlarla renklendirmek isteyen anne adayları bu hazırlıkları bitirmiş olurlarsa daha rahat bir doğum süreci yaşarlar.

Sağlıcakla Kalın.


Konuyla İlgili Aşağıdaki Yazılarımızı da Mutlaka Okumalısınız.

Yeni Doğan Bebek İhtiyaç ve Alışveriş Listesi (Güncel 2020)

Hamilelikte Son 3 Ay Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğum Çantasında Neler Olmalı?

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir