Çocuklarda Astım Belirtileri ve Tedavisi

Türkiye’de her on çocuktan biri astım hastalığına yakalanır ve bu çocuklardan birçoğu yaşamını sürdürürken güçlüklerle karşılaşır. Hastalık çoğunlukla küçük yaşlarda ortaya çıkar. Daha seyrek olarak buluğ çağı döneminde de belirdiği görülür. Erişkin yaşa ulaşmış bir insanda astım hastalığı yoksa, daha ileriki yıllarda geçirme olasılığı neredeyse yok denecek kadar azdır.

Boğulmalarda Panik Ve Korku

Öksürük ve nefes darlığı astımın tipik belirtileridir. Hasta olan çocuklar özellikle nefes vermede zorlanırlar. Öksürük nöbetleri çoğunlukla birkaç saat sürer. Ama bazen bu nöbet, çocuğun durumu normale dönünceye kadar yaklaşık iki gün devam edebilir. Eğer çocuğunuzun bu boğulma içerisinde nasıl bir duygu ve korku yaşadığını öğrenmek istiyorsanız şu yöntemi deneyin: Burun deliklerinizi bir elinizle kapatıp, saman kalınlığında bir kamışı ağzınıza alarak iki dakika boyunca bu delikten nefes alıp vermeye çalışın. İşte çocuğunuz saatler boyunca aynı nefes darlığını yaşıyor.

Nefes yollarında bulunan ve neredeyse işkence çektiren bu darlık, bronş mukoza zarının iltihaplanmasının sonucu olarak görülür. Astım esnasında doku kabarır ve daha fazla üretime geçerek salgıların fazlalaşmasına neden olur. Bronşların kası ise, gerilir ve kasılır. Nefes almak için genişlemesi gereken nefes borusu ise, darlaşır. Astım hastalığına sahip çocukların bronş sistemleri çok hassas olur. Özellikle bahar aylarında polenlere, hayvan tüyüne, psişik gerilimlere ve bedensel zorlanmalara karşı reaksiyon gösterirler.

Çocuklarda astım Nasıl Oluşur?

Bir başka açıdan yapılan incelemeler, anne – babasında astım olan çocukların, ailesinde astım olmayan erkek ve kız çocuklarından, yedi kat daha fazla hastalanma riskleri olduğunu göstermiştir. Astım hastalığına yakalanma riskini doğuran dış kaynaklı etkenler ise şöyledir: Alerji veya heyecan nedeniyle nefes yolu darlığını ilk defa yaşayan bir çocukta, mukoza zarının üst kısmı iltihaplanır.

Böylece halının kılları, hayvan tüyleri ya da bitki polenleri gibi küçük maddeler bu bölgeye rahatlıkla yerleşebilir ve astım reaksiyonlarına yol açabilir. Alerjinin yarattığı hassaslıkla, psişik stres durumları ya da bedensel bir zorlama da ayni sorunu ortaya çıkarır. Özellikle bünyeleri hassas küçük çocuklar, nikotin bombardımanına tutulduğu zaman, kısaca pasif içici oldukları zaman, sonuç çoğunlukla astım belirtileri ile kendini gösterir.

Önceden Önlem Alın

Anne – baba, bebek daha doğmadan önce risk yaratan bazı faktörleri ortadan kaldırarak, önlem alabilir: Hamilelik esnasında sigara içmeyin. Doğumdan sonra ev nikotinden arınmış olmalıdır. Bebeğinizi en az dört ay emzirin. Çocuğun yakınında bulunan alerji yaratıcı maddeleri ortadan kaldırın: Ev hayvanları, halı veya perde tüyü gibi belirgin tozlar.

Odayı soğuk ve kuru bir ısıda tutun. Sık sık havalandırın ve çok fazla ısıtmayın. Özellikle alerjiye neden olan ve bazı bakteri türlerini üreten klimayı odaya monte ettirmeyin. Yatak üzerindeki kılıfların da tüy bırakmayan cinsten olmasına dikkat edin.

Nefes Jimnastiği Ve Spor Hava Aldırır

Eğer çocuğunuzda ilerlemiş bir astım hastalığı varsa, ilaç tedavisine ihtiyacı vardır. Nöbet esnasında en çok bronşları genişletmeye yarayan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar nefes borusu içinde bulunan kasları gevşetir ve küçük hastanın daha rahat nefes almasını sağlar. Çocuğu astımlı olan anne – babanın öncelikle onunla beraber yaşamasını öğrenmesi ve kriz halinde nasıl davranılacağının bilincine varması gerekir. Çünkü korku ve gerilim, hasta olan çocuğun üzerinde daha fazla etki yapar ve psikolojik açıdan nefes almasını daha da zorlaştırır.

Uzun süreli tedavilerin hedefi astım nöbetlerini mümkün olduğu kadar önlemek ve akciğer fonksiyonlarını normal duruma getirmektir. İlacın içeriğinde bulunan ve yan etki göstermeyen DNCG (Kromoglikat), hassas olan bronşları stabilize ederek korur ve nöbet oluşumunu engeller. Tabii bu sonuç sadece ilacın düzenli olarak kullanılmasıyla elde edilir. İşte bu nokta çocuklar için en zor olan kısımdır. Çocuklar astımlarını hissetmedikleri sürece ilaç almayı kabul etmezler.

Çocuklarda Astım Tedavi Yöntemleri

En etkili tedavi yöntemlerinden biri kortizondur. Kortizon bronşlardaki iltihaplanmayı durdurur. Bu arada zararlı sonuçlardan korkmamak gerekir. Çünkü kortizon lokal bir tedavi şeklidir ve kana karışmadığından vücudun diğer bir bölgesine zarar vermez. Astım terapilerine nefes jimnastiği de dahildir. Ayrıca çocuğa ciğerlerine nasıl hava doldurması gerektiği ve salgıları atmak için ne şekilde öksüreceği öğretilir.

Hareket ve spor astım çocuklarına çok iyi gelir. Birçoğu nöbetlere aşırı bedensel tepki gösterir (zorlu astım). Hızlı nefes alma sayesinde bronşlardaki mukoza zarı soğur ve vücut, bu soğuma esnasında, nefes borusunu daraltan salgıyı boşaltır. Buna rağmen uzmanlar, yüzme, jimnastik, tırmanma veya bisiklete binme gibi sporların belirli ölçülerde yapılması halinde astıma iyi geldiği düşüncesinde birleşirler.

Sağlıcakla Kalın.

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir