Çocuklarda Duruş Bozuklukları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne babaları endişelendiren konulardan biri de çocuklarda görülen duruş bozukluklarıdır. Önemsenmeyen duruş bozuklukları ileride çeşitli sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Doğduğu günden beri çocuğu izleyen ailesi, onun büyüdüğünü görmekten büyük bir memnuniyet duyar. Bebeklikten sonra ilk kez yürümesi, konuşması aileye tarifi mümkün olmayan bir mutluluk verir. Bu olumlu gelişmelerin yansıra, çocuk büyüme süreci içinde çeşitli rahatsızlıklarla da karşılaşır.

Ailenin bu gibi rahatsızlıkları iyi takip etmesi ve tedavinin tamamlandığından emin olması gerekir. Aile tarafından gözlenmesi ve tedavisinin yaptırılmasının büyük önem taşıdığı rahatsızlıklardan biri de duruş bozukluğudur. Duruş bozukluğu denilince akla ilk önce kambur bir sırt ve öne eğik pozisyonda durmak gelir. Ancak duruş bozukluğu sadece bu kadarla sınırlı değildir. Örneğin düztabanlık da duruş bozukluğu ile ilgilidir.

Duruş bozukluklarının birçok sebebi olabilir.

Örneğin bazıları ailevi eklem bağı gevşekliğine bağlı olabilir. Bazıları da gelişme çağında ortaya çıkabilir. Ergenliğe yeni giren genç kızlarda, göğüs gelişimini gizlemek amacıyla kamburlaşma başlaması bunun bir örneğidir. Okul çağındaki çocuklarda fazla ağır sırt çantası taşımak da duruş bozukluğu ortaya çıkmasını etkileyebilir. Ağırlık nedeniyle çocuklarda öne doğru eğik bir duruş pozisyonuna rastlanabilir. Bunların dışında çok yakın mesafeden kitap okumak, hatalı pozisyonda televizyon izleme de duruş bozukluğuna neden olabilir.

Çocuklardaki duruş bozukluklarının yapısal ve fizyolojik olmak üzere çeşitli sebepleri olabilir. Ailevi eklem bağı gevşekliğine bağlı olan duruş bozukluklarında, kemikleri birbirine bağlayan bağların yapısal gevşekliği dolayısıyla çocuk elinde olmadan öne doğru gevşekçe eğilme pozisyonunda olabilir.

Öne eğilme pozisyonunun yaygın nedenlerinden biri de kız çocuklarının gelişim çağında göğüs büyüme zamanlarında bunu gizleme İçgüdüsüyle davranarak yanlış şekilde ayakta durması ve oturmasıdır. Gelişmenin hızlandığı dönemde bu hatalı duruşların başlaması, sırtta bir kamburluk görüntüsü oluşturur. Bu bahsedilenler fizyolojik değişiklikler arasında yer alır.

Bunların dışında doğumsal ve sonradan sebebi belli olmayan eğrilikler şeklinde ortaya çıkan problemler de bulunur. Bu tür sorunlar hastalık grubuna girer. Örneğin skolyoz denilen omurga eğriliğinin bir kısmı doğuştan omurgaların yapısal bozukluğuna bağlı olarak meydana gelir. Bir kısmı da sebebi belli olmayan, gelişme çağında çocuklarda büyümenin hızlanmasıyla kendiliğinden başlayan eğrilik tarzında ortaya çıkar. Bu tür rahatsızlıklar o çağlardaki kız çocuklarında daha fazla görüldüğü için, banyo esnasında anne ve babaların çok gözlemci olması ve çocuğu zamanında hekime götürerek sorunun çözümlenmesini sağlamaları gerekir. Bu durumda ya özel egzersizlerle ya da cerrahi müdahale ile tedavi yoluna gidilir.

Çocuklarda Eklem Bağı Gevşekliğine Bağlı Olan Duruş Bozuklukları

Kalçalarda, dizlerde ve ayaklarda yine eklem bağı gevşekliğine bağlı yapısal bazı değişiklikler vardır. Bazı çocuklar bacakları içeri bükerek ayaklarının ucu birbirine değecek şekilde yürüme tarzına sahiptir. Bu da yapısal ve fizyolojik kaynaklıdır. Yeni yürüyen döneminden başlamak üzere 7-8 yaş civarına doğru yavaş yavaş kendiliğinden düzelmesi beklenir. Fakat ihmal edilirse düzelmesi engellenir ve ileride göze hoş gözükmeyen bir yürüyüş tarzı ortaya çıkar.

Oturuşta dizlerin birbirine çaprazlanması dikkati çeker. Bazıları yere oturunca ayaklarını yana açarlar. Bu tür oturuşlar da durumun düzelmesini engeller. Bunun tersi olan bağdaş kurarak oturmanın ise düzeltici etkisi vardır. Diz altındaki kemiklerin içeri doğru eğim artışında bazı ayakkabı yönlendirmeleri ile bu tür olumsuzlukların 6 yaşına kadar yavaş yavaş düzeltilmesi temin edilebilir. Bütün bunlar 1 yaşından 6 yaşına kadar, özellikle erken dönemde ele alınırsa daha etkili düzelme sağlanabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kalça Çıkığı

Kalça çıkığı, doğumdan İtibaren hemen muayenede gözlemlenmeli, bu tür bir sorun olduğu takdirde bir ortopedistin gözlemi altında basit apareylerle düzeltilir. İhmal edilirse 6 aydan sonra ameliyatlar gerekebilir. Kalça çıkığı, ailevi eklem bağı gevşekliğinin bir çevresel faktörle, kundak uygulanması ile ortaya çıkan bir gelişim bozukluğudur. Erken dönemde tespit edilirse olumlu sonuçlar alınır. Gecikilirse yorucu, üzüntülü sorunlar çıkabilir. Ameliyattan önce aparey düzeltmesi gerekebilir.

Yine ailevi eklem bağı gevşekliğine bağlı olarak, yürüme çağında vücut ağırlığının artmasıyla oluşan ayak kemiklerindeki düzleşme ihmal edildiği takdirde ileride düztabanlığa dönüşebilen bir duruş bozukluğudur. Bunu da yine yürüme çağında hekim kontrolü ile ayakkabı İçinden verilecek özel ilavelerle ve uygun ayakkabı seçimiyle düzelmesini beklemek ve takip etmek gerekir. Hemen ilk uygulama sonucu düzelme görülmez. Ancak gelişimle bu durumun düzelmesi mümkündür.

Çocuklarda Skolyoz

Skolyoz denilen kalıcı eğrilik tarzı eğer belirli derecenin üzerinde ise bunların operasyonla düzeltilmesi gerekir. Ameliyattan önce egzersize paralel olarak korseler kullanılabilir. Düzeltilmediği takdirde aşırı eğriliğe bağlı olarak akciğer solunum kapasitesi düşeceği için bazı akciğer rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Duruş bozukluğuna bağlı bedensel görünüm bozukluğu ve vücut hareketlerindeki kısıtlanmalar nedeniyle hem fonksiyon hem de görüntü bozuklukları meydana gelir.

Çocuklarda Düztabanlık

Düztabanlık halinde, ayağın vücut ağırlığını taşımak için uygun olan yapısal düzeni bozulmuştur. Ayağın belirli bölgeleri fazla ağırlık alır. Diğer bölgeleri ise basış bozukluğuna bağlı olarak daha az ağırlık alır, dolayısıyla vücudun taşıması gereken ağırlık iyi dağıtılmamış olur. Ayağın fazla yük alan kısımları yorulur, eklemleri bozulur ve ağrı yapar. Ayaklardaki düztabanlığa dönüşmüş durumlar da ihmal edilmiş ise ameliyatlarla düzeltilerek ayağın uygun pozisyonda basması sağlanır.

Dizlerde, O bacak veya X bacak olarak adlandırılan eğrilikler zamanında düzeltilmezse yine vücut ağırlığının fazla geldiği taraflar erken yaşta aşınır. Diz eklemleri bozulur ve aksamalara, diz hareketlerinin kısıtlanmasına sebep olur. Bunlar ihmal edilirse daha ileri yaşlarda yürüme bozuklukları ve protez denilen eklem dokusunun tamamen değiştirilmesine kadar varabilen sorunlar oluşturabilir.

Tedavi için hekimin önereceği ölçülerde apareyler kullanılır. Bu tür olaylardan korunmak için en iyi yöntem, doğan çocuğun önce bir kez gözden geçirilmesi, daha sonra yürüme çağında bir kez daha muayene edilmesidir. Son olarak da büyüme çağında yeniden gözden geçirilmesi yerinde olur. Buna paralel olarak ilköğretim döneminde, özellikle okullarda beden eğitimi derslerinin daha düzenli bir şekilde ve çocuğun bedensel eklem ve iskelet yapısını geliştirici yönde olması gerekir. Bunun dışında, ailelerin de çocuklarını gözlemlemesi, gözden kaçan bir nokta bulunup bulunmadığını anlamak için oturuşlarını izlemesi uygun bir davranıştır.

Sağlıcakla Kalın.

klarda görülen duruş bozukluklarıdır.

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir