Çocuklarda Görülen Bronşit Farklı Mı?

Gönderi paylaş:

Nefes borusunun mikroplara ya da başka nedenlere bağlı olarak iltihaplanması anlamına gelen bronşit, çocukları yetişkinler gibi etkilemiyor. Ancak, ailelerin bronşit benzeri belirtiler veren hastalıklara karşı bilinçli olmaları gerekiyor.

Çocukların sürekli olarak öksürmesi, ciğerlerinden gelen hırıltı hiç kuşku yok ki aileleri endişelendiriyor. Onların bronşit olduğu düşüncesine kapılan anne ve babalar, hemen doktora koşuyorlar. Uzmanlar, aileleri bu noktada uyararak şunları söylüyor: “Çocuklarda erişkinlerdekine benzer, ani veya kronik iltihaplı bronşit görülmez. Bir grup çocukta, nefes borusunun tıkanmasına bağlı hırıltı veya koyu renkli balgam ile kendini gösteren hastalıklar var. Bunlar çoğu zaman halk arasında yanlış olarak bronşit diye isimlendiriliyor.” Ailelerin bu konuda bilinçlenmesi için bronşite benzer kronik tablo yaratan hastalıkları tanımaları gerekiyor.

Direnç Eksikliği Var Mı?

Bütün insanların kanında mikroplara karşı vücudu koruyan sıvı şeklinde maddeler ve hücreler bulunuyor. İşte, bu maddelerin doğuştan bir veya birkaçının eksik olması tekrarlayan akciğer iltihapları ve zatürre gibi hastalıklara yol açabiliyor. Bu maddelerden biri olan İmmunoglobulin A da, vücudun dış sisteme açık yüzeylerini koruyor. Ancak İmmunglobulin A, her 500 – 750 kişiden birinde eksik olabiliyor. Uzmanlar, bu kişilerde hastalık belirtisi görülmediğini söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Bazı çocuklarda iltihaplı ve sürekli olarak balgam çıkarma, ateşlenme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu tip çocukların kesinlikle hekime başvurarak bağışıklık sistemlerini ölçtürmeleri gereklidir.”

Öksürük geçmiyorsa, yabancı cisimlere dikkat!

Küçük çocukların, anne – baba veya bakıcısı fark etmeden, oyuncak ya da yiyecek parçalarını nefes borularına kaçırmaları birçok kişinin başına gelen bir olay. Uzmanlar, böyle durumlarda, ani morarma ve boğulur gibi bir öksürük görüldüğünü belirtiyor. Ancak, çocuk kimseye fark ettirmeden böyle bir madde yutarsa, nedeni anlaşılamayan, tekrarlayan hırıltı, balgamlı öksürük gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Uzmanlar, bu nedenlerden dolayı, düzelmeyen bronşit olgusu veren her çocukta, bu ihtimalin düşünülmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Kistik fibrozis, kronik bronşitle karıştırılabiliyor

Beyaz ırkın en sık görülen hastalığı, kistik fibrozis olarak biliniyor. Bu rahatsızlık, erişkinlerdeki kronik bronşite klinik olarak çok fazla benziyor. Bu hastalığı olan çocuklarda, büyüme gelişme bozukluğu, sık ve bol miktarda yağlı kaka yapma, tekrarlayan akciğer iltihapları ve hırıltı görülüyor. Uzmanlar, bu çocukların teşhis edilebilmesi için, onlara ter testi yapılması gerektiğini belirtiyor. Ülkemizde az tanınan bir hastalık olan kistik fibrozis taşıyıcısı bebekler, teşhis konmadığı veya tedavi edilmediği takdirde ilk birkaç yıl içinde kaybediliyor. Uzmanlar, bu nedenle kistik fibrozise daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Alerjik bronşit korkutuyor

Bu hastalıkta, soluk boruları yani bronşlar, sağlıklı çocuklara göre daha duyarlı oluyor. Bu nedenle gerek vücudun içinden, gerekse dış ortamdan gelen olumsuz uyarılara hızla ve abartılı bir tepki gösteriyorlar. Uzmanlar, bu tepkiyi şöyle tarif ediyor: “Nefes borusunun birden kendini kasması, büzüştürmesi, şişmesi ve bol miktarda koyu, yapışkan balgam yapması ile kendini belli eder. Bu nefes borusu değişiklikleri; çocukta hırıltılı nefes alma, kuru – kesik durmaksızın gelen, çoğu zaman çocuğu gece uyandıran gıcıklı bir öksürük, köpüklü şeffaf beyaz balgam çıkarma, sık ve zor soluk alma şeklinde ortaya çıkar.” Ani olarak nefesi daralan çocukların birçoğunda, nefes alamama korkusu ile diğer arkadaşlarından farklı ve özürlü görülme sıkıntısı bulunuyor. Aileler ise çocuğu her an kaybetme korkusu, aşırı kollama, koruma, her isteğini yerine getirme gibi davranış biçimleri geliştiriyorlar.

Uzmanlar, bu tip rahatsızlıklara alerjenlerin yol açması durumunda “alerjik bronşit’ten; kirli hava, sigara dumanı, ani soğuk, buhar gibi fiziksel ve kimyasal uyarıcılar yol açtığında ise “spastik bronşitten bahsedildiğini belirtiyor. Dolayısıyla, bu iki tip bronşit durumunda, çocukların alerjen maddelerden ve diğer uyarıcılardan uzak tutulmaları gerekiyor. Ancak, aileler bu hastalığın tedavisi konusunda endişe duymamalı. Uzmanlar, nefes borusu duyarlı olan bu tip çocukların tedavisinde her geçen gün daha etkili ilaçlar bulunduğunu ve herhangi bir şikayet yaratmadan hayatlarını sürdürebildiklerini belirtiyor. Bu nedenle benzer yakınmaları olan bir çocuğunuz varsa, onu bir an önce konunun uzmanı bir doktora götürmeniz de yarar var.

Sağlıcakla Kalın.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir