Çocuklarda göz problemleri hususuna dikkat edilmesi erken dönemde göz problemlerinin giderilmesi için önem arz eder. Çocuğunuzun gözlerini tehdit eden birçok hastalık söz konusu. İlkokul çağından önce, çocuğunuzu bir uzmana götürerek onu göz tembelliğinden, şaşılığa kadar olası tüm göz hastalıklarından korumak elinizde.
Biz büyükler bile gözlerimizde bir bozukluk olup olmadığım öyle kolay kolay anlayamayız. Ancak, şikayetlerimiz iyice artığı zaman durumumuzdan şüphelenir ve bir göz doktoruna başvururuz. Yetişkin olarak bizlerin bile zor fark ettiği göz bozuklukları ve hastalıkları hiç kuşku yok ki küçükler için bu açıdan daha da risk taşır. Bu noktada miniklerin en büyük yardımcısı ise anne ve babalar.
Çocuklarda Göz Tembelliğine Dikkat
Görme bozukluğu çocuklarda bir yaşından sonra başlıyor. Normal olarak bu yaşta görmenin netleşmesi ve ailesinin yüzlerini tanıması bekleniyor. Ancak, ayırt edememe söz konusu olursa bir göz doktoruna gidilmesinde fayda vardır. Aksi takdirde, 3 yaşına kadar görme bozukluğu tespit edilip tedaviye başlanmazsa tembellik adı verilen çok ağır göz bozuklukları meydana gelebiliyor.
Özellikle tek taraflı göz bozukluklarında, aile, çocuk okul çağına gelene kadar bu durumu fark edemiyor. Ancak 7 yaşından sonra fark ettiği takdirde tedavi şansı da tamamen ortadan kalkmış olur. Bu nedenle ailede göz bozukluğu olsun ya da olmasın, çocukların 3 yaşında bir göz taramasına gitmesi şarttır.
Göz tembelliğinde en önemli adım erken teşhisten geçiyor. Gözlerden birinde yüzde on ile yüzde yüz arasında görme bozukluğu meydana geliyor. Çocuk tek gözle de idare edebildiği için ancak ileri yaşlarda göz muayenesi sırasında fark ediliyor. Tahtacı, böyle bir durumun yaşanmaması için çocukların mutlaka 3 yaşında göz kontrolünden geçirilmesini üstüne basa basa belirtiyor.
Bebeklerde De Katarakt Olabilir
Katarakt genellikle yetişkinlerde görülen bir göz hastalığı olarak bilinir. Oysaki doğuştan bebeklerde de katarakta rastlamak mümkün.
Bu konuda ailelerin en çok dikkat etmeleri gerekli. Doğuştan olan kataraktlarda gözbebeğinde beyaz parlamalar görülür. Normalde siyah bir görüntü olurken, bu vakalarda beyazlık tespit edilir. Kataraktan dolayı, göze net görüntü gelmeyince gözün retina tabakası da gelişmesini tamamlayamıyor. Bu sebeple çok ağır tembellikler meydana geliyor. O yüzden katarakt tespit edildiği an, bebek 15 günlük bile olsa ameliyat ediliyor.
Göz Kayması Tedavi Edilebilir
Genellikle çocuk yaşta ortaya çıkan göz hastalıklarından biri göz kaymasıdır. Doğuştan olan kaymalarda, 1-1,5 yaşlarında erken ameliyat tercih ediliyor. Ancak 5 yaşlarında bu minik hastalara ikinci bir ameliyat gerekiyor. 3 yaş civarında ortaya çıkan kaymalarda dikkatli bir muayeneden sonra gözlük tedavisi verildiğini belirtiyor. Kayma eğer tek gözde ise, bu gözde ileride tedavi edilemeyecek bir tembellik yerleşebilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için gözlük takılmalı ve kayan gözü çalıştırmak için günde 1,5 saat sağlam gözü kapatma aile ve hekim tarafından uygulanmalıdır.
Tembellik azaldığında iki gözün görmesi birbirine yaklaştığında 7-8 yaş civarında ameliyatla tedavi sağlanır.
Çocuklarda Gözlük Ve Lens Kullanımı
Gözlük kullanımında en önemli nokta, çocuğun gözlüğü taktığı zaman net görüp görmemesidir. Aileler, çocuklar gözlük sahibi olduktan sonra eski şikâyetlerinin devam edip etmediğini sıkı bir şekilde takip etmelidir. Lens kullanımı ise, genellikle ailenin destek durumuna göre 10 ile 12 yaş arasında çocuklara tavsiye ediliyor. Lenste enfeksiyon kapma riskine karşı çok gerekmedikçe daha küçük yaşta lens verilmiyor. Bunlarla birlikte ailelerin akıldan çıkarmaması gereken nokta şu: Gözlerde bozukluk varsa 6 ayda bir yoksa senede bir kesinlikle doktor kontrolü şarttır.
Sağlıcakla Kalın.
Gizli Hazineleri Keşfedin