Kekemelik gerçekten üzerinde durulması gereken önemli bir konu. Kekemelikte ailelere düşen en önemli görev çocuğun bu durumunu ciddiye almak ve onu erken devrede bir uzmana göstermektir. Konuşurken veya konuşmaya başlarken ses, hece veya sözcüklerin tekrarı, uzatılması veya takılıp kalması biçiminde konuşma akışındaki ritm bozukluğuna kekemelik denir. Bozukluğun şiddeti kişinin içinde bulunduğu duruma göre değişir. Kekeleme ise stres faktörlerinin yoğun olduğu durumlarda artar. Konuşma seyrek olarak yavaş, çoğunlukla çok hızlıdır. Ağır kekemelik vakalarında elini dizine veya masaya vurma, ayakta tempo tutma, kafada, gözde veya ağızda tikler şeklinde görülebilen vücut hareketleri kekemeliğe eşlik edebilir.
Kekemelikte Yaş grubu
Kekemelik genellikle 2 – 7 yaş arasında ortaya çıkar. Konuşmanın başladığı ilk yıllarda (2 – 3.5 yaş) hemen her çocukta konuşmada bocalama adı verilen ritim bozukluğu ve duraklamalar çoğu kez kekemelikle karıştırılır. Konuşmanın doğasından gelen bu durum aile tarafından aşırı vurgulanırsa çocukta kalıcı bir kekemelik oluşturabilir.
Çocuklarda kekemelik ne oranda görülür?
Kekemelik toplum içinde yüzde 1 – 2 oranında görülür. Erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sıktır. Kekemelik aynı zamanda kronik bir seyir gösterir. Zaman zaman düzelmelerle birlikte kalıcı olması mümkündür.
Kekeme çocuklarda psikolojik bozukluklar
Kekeleyen çocukta kişilik bozuklukları, çekingenlik, şüphecilik, kendini değersiz görme gibi bütün hayatını etkileyebilen bozukluklardan biri veya birkaçı aynı anda görülebilir.
Kekemeliğin nedenleri nelerdir?
Tam olarak bilinmemekle birlikte genetik (ailesel) yatkınlık, anne baba tutum hataları, heyecana yatkınlık, stres ve cinsiyet faktörü üzerinde durulmaktadır. Yapılan çalışmalarda kekeme çocuğun aile ve yakın akrabalarında kekeme kişilerin daha sık olduğu ortaya konmuştur. Kekeme çocukların anne babalarının aşırı titiz, düzenli, çocuklar üzerinde hakimiyet kurucu, çocuklarına küçük yaştan itibaren düzen ve temizlik konularında ağır disiplin uygulayan kişiler olduğu tespit edilmiştir. Kekemeliğin başlamasında korkunun büyük rolü olduğu bilinir. Psikodinamik açıdan kekemelik, içsel derin bir çatışmanın dışa yansıyan bir belirtisi olarak izah edilir.
Çocuklarda kekemelik tedavisi
Tedavide kullanılan yöntemler psikoterapi, aile danışmanlığı, konuşma terapisi ve ilaç tedavileridir.
Psikoterapi: 8 – 9 yaşlarından küçük çocuklarda oyun, daha büyük çocuklarda ise konuşma yolu ile yapılır.
Aile danışmanlığı: Ailenin aşırı titiz, düzenli, denetimci ve kuralcı tutumunun gevşetilmesi amaçlanır. Çocuğun sürekli düzgün konuşmak için zorlanması, konuşurken sabırla dinlenmesi, konuşmasının kesilmemesi, kolayca oluşabilen yetersizlik duygusu pekiştiren tutumlardan (zorlama, utandırma, alay etme gibi) kaçınmaları önerilir.
Konuşma terapisi (Speach therapy): Konuşma terapisi özel konuşma talimleri verilerek uygulanan en etkin tedavi yöntemidir.
İlaç tedavisi: Ancak çok fazla heyecanlı ve sıkıntılı çocuklarda kısa süreli kaygı giderici olarak önerilebilir. Tedavide ayrıca kekemeliği nedeniyle toplum içinde zor duruma düşen çocuğun zedelenmiş olan benlik saygısı korunmalı, çocuğun olumlu yönleri bulunup ortaya çıkarılmalı, desteklenmeli ve böylece çocuğun kendine olan güven duygusu pekiştirilmelidir.
Sağlıcakla Kalın.
Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin