Çocuklarda Polen Alerjisi ve Alınacak Önlemler

Gönderi paylaş:

Güzel günlerin ve sıcak havaların habercisi nisan ayına girdik. Bahar aylarında çocuğunuzla yapacağınız o kadar çok şey var ki. Ancak havada uçuşan polenler, baharın özlenen keyfini gölgeleyebiliyor. Evet, polen alerjisi olan çocuklar, doğada bir gün geçirmenin bedelini çeşitli sıkıntılarla ödemek zorunda kalıyor.

Polen Nedir?

Polenler veya halk arasındaki adıyla çiçek tozları, tohumlu bitkilerin üremesi için gerekli olan erkek eşeysel hücrelerdir. Bu hücreler, rüzgarla, böcekler ve kuşlarla bir çiçekten ötekine taşınarak üremeyi sağlarlar. Çayır, ot ve ağaçların çoğu, rüzgar aracılığı ile bol miktarda yapışan polen üretirler. Polenler yüzlerce kilometre uzaklara kadar yayılabilmekle birlikte, bu bitkilerin yoğun olduğu bölgelerde daha etkindirler. Her bitkinin kendine özgü bir polen zamanı vardır. Ağaçlar ilkbahar başlangıcında, çayırlar ilkbahar ve yaz başlangıcında, otlar ise yaz ve sonbaharda polenlerini atmosfere yayarlar.

Her polen alerjik midir?

Her polen alerjik değildir. Polenler rüzgarla, böcekler ve kuşlarla bir çiçekten diğerine taşınırlar. Arılar ve böcekler tarafından bitkiden bitkiye taşınan polenler nispeten zararsızdır. Alerjiye neden olan polenler, rüzgarın etkisiyle havaya karışıp, çok uzak mesafelere yayılanlardır. Polenlerin alerjik hastalıklara yol açma potansiyelleri de farklıdır. Coğrafi değişiklik göstermekle birlikte, çok farklı tipleri de bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonların oluşabilmesi için fazla miktarda polen gerekmez; bir metreküp havada 20 – 50 arası polen gibi az bir parçacık bile buna yol açar.

Çocuklarda Polen Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Eğer çocuğunuz park veya orman gezilerinden sonra, gözlerinde yanma ve hapşırık gibi şikayetlerden yakınıyorsa, doktora başvurmanızda yarar var. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde, cilt testi yapılarak çocuğunuzda polen alerjisi olup olmadığına bakılır. Alerji tespit edildiği takdirde, koruyucu tedavi uygulanabileceği gibi, mevsimsel tedavi de önerilebilir.

Koruyucu tedavi yönteminde, polen mevsiminden yaklaşık bir ay önce ilaç kullanımına başlanır ve mevsim sonuna kadar devam edilir. Mevsimsel tedavi yönteminde ise yıl boyunca her ay aşı uygulanır. Bu yönteme, alerjinin şiddetine göre en az iki yıl boyunca devam edilir.

Çocuklarda Alerjik nezleye dikkat.

Polenler daha çok alerjik nezleye sebep olurlar. Polen alerjisinin en tipik belirtileri, öksürük, hapşırık, gözlerde yaşarma, yanma, batma, burun akıntısı, baş ağrısı ve yorgunluktur. Polenlerin büyüklükleri 20 – 60 mikron arası olduğundan, solunum yollarına girmeleri güçtür. Ancak, parçalanan polen taneciklerinin akciğerlerin en uzak bronşlarına kadar girme tehlikeleri vardır.

Polenlere bağlı solunum yolu alerjisinin özelliği, mevsime özgü olmasıdır. Yani, polen mevsimi geçtikten sonra şikayetler de sona erer. Polenler ayrıca astım hastalığının şiddetlenmesine de yol açarlar. Polen mevsiminde astımlı çocuklarda, nefes darlığı, öksürük ve hırıltı gibi bulgular artar.

Çocuklarımızda Polen Alerjisi ve Alınacak Önlemler Nelerdir?

  1. Ilık, hafif rüzgarlı günlerde ve öğle saatlerinde havadaki polen miktarı en fazla olduğundan çocuğunuzu sokağa çıkarmayın.
  2. Çocuğunuzu dışarı çıkarmanız gerekiyorsa, ağzını ve burnunu koruyan maskelerden yararlanmayı ihmal etmeyin.
  3. Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereleri sıkı sıkı kapatın.
  4. Evinizde ve arabada filtreli klima sistemleri kullanmaya özen gösterin.
  5. Üzerine yapışan polenlerden kurtulması için, günlük kıyafetlerini yatak odasında çıkarmayın.
  6. Gözlük kullanıyorsa, düzenli olarak akan suda yıkamaya özen gösterin.
  7. Saçlar polen tutabileceğinden, çocuğunuzun her gün ılık duş almasında yarar var.

Sağlıcakla Kalın.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir