Annem ve babam bana sahip oldukları için çok mutlular ve bana güveniyorlar.” Bu düşünce tarzı çocuklar için hava ve su kadar ihtiyaç duydukları bir düşünce tarzıdır. Ancak bu düşüncenin kendi kendine gelişmesi mümkün değildir. Çocuklar her zaman için ailelerinden pozitif şeyler duymak isterler, buna ihtiyaçları vardır. Ancak duydukları abartılı değil, ölçülü olmalıdır. Çünkü kaybedilen bir yarışmanın sonucunda söylenilen “Sen bir harikasın!” cümlesi onu mutlu etmek yerine daha çok üzer.
Sana Sahip Olduğum İçin Çok Mutluyum
Küçük çocuklar dünyayı döndüren gücün kendilerinde saklı olduğunu düşünürler. Kendi bakış açılarıyla; aile içindeki mutluluklardan, üzüntülerden ve kavgalardan kendileri sorumludurlar. Dolayısıyla çocuğunuzun “kendisine sahip olduğunuz için mutlu olduğunuz” duygusunu hissetmeye ihtiyacı vardır. “Senin yüzünden her şeyden uzaklaşmak zorunda kaldım” gibi cümleler hiçbir zaman dudaklarınızdan dökülmemelidir.
Seni Seviyorum
Çocuklar aileleri tarafından sevildiklerini bilmeye ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla bu sevginin ifadesi hiçbir zaman şart koşularak olmamalıdır. Örneğin “Odanı toplarsan seni misin?” cümleleri çok severim”, “Beni üzdüğün için artık seni hiç sevmiyorum” gibi. Çocuğunuzun anlayacağı dil; “Seni çok seviyorum kolunu ısırman hiç hoş bir davranış beni üzüyor” ifadesindeki gibi olmalıdır.
Seni Anlıyorum
Oyuncak ayısını kaybetmesi, arkadaşı tarafından oyun dışı bırakılması, karanlıktan korkması. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun anlayışa ve cesarete ihtiyacı vardır. “Boş ver, o sadece bir oyuncaktı”, “O zaten çok aptal bir çocuktu”, “Öcüler aslında yok” gibi cümleler çocuğunuzun korkularını ve endişelerini yenmesi için faydasızdırlar. Bunun yerine basit bir “Seni anlıyorum” cümlesi çocuğunuz için çok daha fazla anlam taşır.
Sen Güçlüsün
Çocuğunuz kendisinde özgüven oluşturabilmek için anne babasından yapıcı şeyler duyma ihtiyacı içindedir. “Çok güzel yaptın”, “Bunu başarabileceğini biliyordum”, “Seninle gurur duyuyoruz” ifadeleri çocuğunuza ihtiyaç duyduğu cesareti kazandıran başarılı ifadelerdir. Çocuğa verilen “Küçüğüm”, “Kel kafa”, “Minik tavşan” gibi lakaplar ise onun kendine güven duygusu geliştirmesini etkileyen olumsuz kelimelerdir, tıpkı “Her zaman kaybediyorsun”, “Hiçbir şeyi başaramayacak mısın? Gibi.
Bunu Başaracağına Eminim
Dünyayı fethetmek için gösterilen çaba; sık sık şansızlıklar ve başarısızlıklarla karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda anne ya da baba hemen duruma müdahale ederek, çözüm yolları sunarlar. Oysa çocukların kendi sorunlarıyla kendilerinin baş edebilmeleri gerekir. ‘’Bırak onu ben yapayım’ demek yerine ‘eminim başarabilirsin, haydi bir kere daha dene” demek gerekir. Bu onun kendisine güven duymasını ve yeni bir deneme için cesaret kazanmasını sağlar. “Yine başaramadın mı, biz seninle ne yapacağız?” ifadeleri ise yine uzak durulması gereken ifadelerdir.
Sana Güveniyorum
Çocuğun özgüven duygusu geliştirmesi anne babasının ona duyduğu güvenle de yakından ilgilidir. Kendisine güvenildiğini bilen çocuk her zaman için daha başarılıdır. Bu nedenle “Sen de hiçbir şey bilmiyorsun”, “Bunu yapamazsın” gibi cümleler doğru değildirler. Bu cümleleri duyan çocuk kendisini geri çeker ve içine kapanır.
Senin İçin Buradayız
“Ne olursa olsun ailem benim yanımdadır” düşüncesi çocuğun cesaret kazanmasına yardımcıdır. Ancak günlük koşuşturma her zaman için sizin çocuğunuza yeteri kadar zaman ayıramamanıza neden olabilir. İşte bu gibi durumlarda kullanmanız gereken dil; “İlginç. Elimdeki işi bitirir bitirmez seni dinleyeceğim” olmalıdır. “Şu anda seni dinleyemem” cümlesi ise çocuğunuz için kırıcı ve anlaşılmazdır. Bütün bu önerilerimize rağmen çocuğunuza negatif yüklü bir cümle sarf ederseniz, ondan özür dilemelisiniz.
Sağlıcakla Kalın.
Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin