Çocuklarda Sırt ve Bel Ağrılarının Nedenleri

Çocuklar zamanlarının büyük bir kısmını oturarak geçirirler. Bunun sonucu olarak da sırt ve bel ağrıları meydana gelir. Okul çağındaki çocuklar hem sınıfta hem de evde ödevlerini yaparken uzun süre oturmak zorunda alırlar. Yanlış pozisyonda oturma, çocuklarda gözlenen sırt ve bel ağrılarının başlıca sebebidir. Bu edenle çocuklara doğru oturma alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir. Erişkinlerin ortalama yüzde 80’i sırt ve bel ağrısı çeker. Fakat bu ağrılar sadece yetişkinlerin sorunu değildir. Okul çocuklarının ortalama olarak yarısı sırt ve bel ağrısı çeker. En önemli etken omurgayı saran ve çevreleyen kasların yoğun baskı ve yük altında kalmasıdır.

Ağrının daha çok kaslardan kaynaklandığı söylenebilir. Günümüzde insanlar vakitlerinin önemli bir kısmını oturarak geçirirler. Çocuklar bile günün büyük bir kısmını bilgisayar önünde, televizyon karşısında, yuvada veya okulda oturmakla geçirirler. Üstelik genellikle yanlış pozisyonda otururlar. Ağır olan okul çantaları da omurgaya yük bindirerek sırt ağrısına yol açar. Bu nedenle okul çantasının ağırlığı çocuğun kilosunun yüzde 25’inden az olmalıdır. Bunun dışında tek taraflı omuza asılan çantalar yerine sırt çantaları tercih edilmelidir.

Hareketsizlik, omurgayı destekleyen sırt ve bel kaslarının zayıf olmasına, dolayısıyla da omurgaya daha çok yük binmesine yol açar. Tüm bu nedenler göz önünde bulundurulursa, çocuklarda sırt ağrılarının bu kadar yaygın olması kolayca anlaşılabilir. Günümüzde en çok artan hastalıkların başında bel ve sırt ağrıları yer alır. Bunun bir nedeni de hiç kuşkusuz strestir. Ancak saatlerce oturma ve hareketsizlik de sırt ağrılarına neden olan önemli bir etkendir. Günümüzün yaşam koşullarının çocukları olumsuz yönde etkilediği bir gerçektir.

Çocuklar uzun süre oturarak vakit geçirirler.

Yeterince büyük olmayan daireler çocukların istedikleri şekilde koşmalarına ve oynamalarına uygun değildir. Büyük kentlerde trafiğin yoğun olması ve yeşil alanların darlığı çocukların açık havada vakit geçirmelerini kısıtlar. Bunun dışında çocukların evde gürültülü – hareketli oyunlar oynamaları yerine, bilgisayar ya da televizyon karşısında oturarak vakit geçirmeleri anne – babaların da işine gelir. Bu nedenlerden dolayı çocuklar giderek hareketsizleşir, yürüme ve ayakta geçirilen süre kısıtlanır.

Yürüme sırt, bel ve karın kaslarını güçlendirir, omurgaya binen yükü azaltır, kemiklerin düzgün çalışmasını sağlar. Fakat yürümeye elverişli olmayan yaşam koşullarından dolayı sırt ağrılarının doğal tedavi yöntemi olan yürüme de ihmal edilmiş olur. Çocukları sırt ağrılarından korumak için bazı önlemler alınabilir:

Sırt ağrılarını engellemek gerekir

Çocukların spor aktivitelerine katılmaları gerekir. Bu nedenle çocukların bisiklete binmeleri, yüzmeleri veya binicilik kurslarına gitmeleri uygun olur.

Çocuklar omurgalarına yük bindirecek şekilde fazla ağırlık taşımamalıdırlar. Çocuklar kilolarının yüzde 10’undan daha ağır yük kaldırmamalıdır. Çocukların çantalarındaki ağırlık düzenli bir şekilde yayılmalıdır. Çocuklar doğru oturmak için zorlanmamalıdır. Çocukların sürekli bir şekilde sallanmaları ve sakin bir şekilde oturmamaları aileleri çileden çıkarabilir. Fakat bu şekilde oturmak çocuk açısından daha yararlıdır.

Okuldaki sınıflar da önemlidir

Çocuğun masa ve sandalyede doğru oturup oturmadığını bu şekilde kontrol edebilirsiniz:

  • Çocuk otururken uyluk ve baldır arasındaki açının 90 derece dik olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kol ve dirsek arasında 90 derecelik açı bulunmalıdır. En doğrusu çocukların kollarını yana sarkıtma yerine masanın üzerine koymalarıdır.
  • Okul sıralarının büyüklüğü çocuğun boyuna uygun olmalıdır.
  • Ayrıca teneffüslerde çocukların hareket etmeleri de sağlanmalıdır.

Sağlıcakla Kalın.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir