Çocuklarda Uyku ve Horlama Sorunları

Gönderi paylaş:

Horlama sorunu; sadece yetişkin insanlarda değil yeni doğan bebekler ve çocuklar dahil herkes de görülebilir. Çocuğum horluyor yada horlama başladı diyenler için merak edilenleri sizler için derledik. Haftada 3-4 geceden fazla ve uykunun uzunca bir bölümünde horlama oluyorsa, horlamalar nefes durmaları ile kesiliyorsa, horlayan hasta sabah uykusunu alamadan kalkıyorsa horlama bir sağlık sorun oluşturuyor demektir. Horlama aileyi hatta bazı olgularda komşuları rahatsız edici boyutta olabilir bu durumda sorun kişiyi ilgilendiren sağlık sorunun ötesinde toplumsal bir boyutta kazanmış demektir.

Uykusuzluk, uykuya dalma güçlüğü, en ufak sesle uyanabilme, uyurgezerlik, hareketli uyuma, uyku krampları, korkulu rüya görme, horlama, nefes darlıklar uykuda rastlanabilecek 100’den fazla sorundan yalnızca bir kaçı.

Sağlıklı bir yaşam için rahat, huzurlu bir uyku şart. Oysa horlama sesi, uykumuzu bölüyor, gecelerimizi kabusa çevirebiliyor. Uzmanlar horlama ve uykuda nefes durması durumunu en sık görülen solunum rahatsızlıklarından olduğunu düşünüyorlar.

Horlama nedir, nasıl oluşur?

Normalde uykuda ya da uyanıklıkta soluk alıp verirken duyulabilir bir ses olmaz. Ancak bazı insanlarda uyku sırasında oldukça gürültülü soluk alıp verme söz konusudur. Bu, soluk alıp verme sırasında üst soluk yollarının çevresindeki dokuların titreşimi nedeni ile olur. Bu dokular arasında, küçük dil, büyük dil kökü, gırtlak kıkırdakları ve yutağın içini döşeyen dokuyu sayabiliriz. Normalde üst hava yolundan hava girip çıkarken bir sorun olmaz ancak üst hava yolunda bir daralma olursa hava girip çıkarken buraları zorlar ve titreştirir böylece horlama olur.

Bebek ve çocuklarda ağız açık uyuma, nedeni bilinemeyen gece terlemeleri solunum sorunlarının uykuda görülen belirtileri iken; gündüz saatlerinde hiperaktivite, okulda dikkat toplayamama yada başarısızlık solunum sorunlarının sonuçları olarak karşımıza çıkabilir

Horlama herkeste olur mu?

Horlama yeni doğan bebekten ileri yaştaki yetişkinlere dek herkes de olabilir. Yani sağlıklı insanda da horlama olabilir. Ancak bu olgularda horlama haftada 1-2 günle kısıtlıdır. Yani yaşamında bir gece horlayan yada bir gecede 5-10 dakika horlayan insanda horlama bir sağlık sorunu olarak düşünülüp korkuya kapılmamalıdır.

Şişman insanlarda, çenesi küçük yada geride olanlarda, geniz eti ve bademcikleri büyük olanlarda üst hava yolunun genişliği az olduğundan horlama daha sık rastlanır.

Bebeklerde ve çocuklarda bu sorunlar olur mu?

Bebek ve çocuklarda uyku ile ilgili solunum sorunları en az erişkinler kadar vardır.

Bebek ve çocukta bu sorunlar nasıl tanınır?

Anne-babanın anlattıkları teşhis için önemlidir. Diğer çocuklardan farklı olarak uykuda horlayan, hatta bazen nefesi duran bir çocukta uykuda solunum sorunu belirtileri var demektir.

Bebek ve çocukta horlama dışında belirti var mıdır?

Bebek ve çocuklarda ağız açık uyuma, nedeni bilinemeyen gece terlemeleri uykuda solunum sorunlarının uykuda görülen belirtileri iken; gündüz saatlerinde hiperaktivite, okulda dikkat toplayamama yada başarısızlık uykuda solunum sorunlarının sonuçları olarak karşımıza çıkabilir.

Bebek ve çocukta uykuda solunum sorunlarının nedeni nedir?

Çocuklarda en çok neden geniz eti ve büyük bademciklerdir. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar bu duruma yol açabilir. Geniz eti ve büyük bademcikler üst hava yolunu daraltır. Uykuda bu darlık daha da artar, horlamadan nefesin tamamen durmasına kadar gidebilecek sorunlara yol açar.

Bebek ve çocukta uykuda solunum sorunu varsa ne yapılmalı?

Uyku sorunları toplumda sık rastlanmakla birlikte uyku uzmanı sayısı ülkemizde fazla değil. Çocuklara ait uykuda solunum sorunlarına ilgi ise ne yazık ki uyku ile ilgilenen laboratuvarlarda bile öncelikli olarak ele alınmıyor. Ülkemizde henüz çocuk uzmanları yönetiminde uyku laboratuvarı yok. Ancak halen var olan laboratuvarlar çocuk hekimlerinin yönlendirmesi ile bu yaş grubu ile ilgileniyorlar. Çocuğun bir az önce söz ettiğim sorunları varsa düzenli takip eden çocuk hekimine başvurulmalı ve çocuğun bir uyku laboratuvarına yönlendirilmesi istenmelidir.

Hastalığın şiddetine göre birçok sorun oluşabilir. Okulda başarısızlık, uyum güçlüğü sosyal olarak çıkan sorundur. Çocukta okulda başarısızlık, uykuda ensenin terlemesi, hırçınlık bu sorunların en çok rastlanan gündüz bulgularıdır. Sağlık açısından, büyüme geriliği, kalp ve solunum yetmezliklerine sık rastlanmaktadır.

Çocuklarda horlama tanısı için ne yapılıyor?

Erişkinde olduğu gibi olgu bir gece laboratuvarda kalıyor (annesi ile birlikte) bu sırada uykusu ve solunumu özel aygıtlarla izleniyor. Gecenin sonunda horlama, nefes durması ne şiddete saptanıyor.

Niçin sırt üstü yatınca horlama daha fazla olur?

Horlamanın temelinde üst hava yolunda ki daralma eğilimi yatar. Sırt üstü uzanınca yer çekimi ve uykuda kaslarda ortaya çıkan gevşeme nedeni ile çene ve üst hava yolundaki yumuşak dokular geriye doğru gider. Bu üst hava yolunda daralmaya neden olur. Bu durum yan yatarken daha az daralma yaptığından sırt üstü yatarken horlama daha fazla olacaktır.

Çocuklarda horlama tedavisi nasıl yapılıyor?

Tedaviye, çocuk uzmanı, uyku uzmanı ve Kulak Burun Boğaz uzmanı birlikte karar veriyor. Çocuklarda sıklıkla geniz eti ve bademcik operasyonu sorunu çözüyor. Ancak uyku sorunu nedeni ile ameliyat önerilen çocuklara muhakkak uyku çalışması yapılması gerekiyor.

Çocuklar horlama tedavi edilmez ise ne olur?

Hastalığın şiddetine göre bir çok sorun oluşabilir. Okulda başarısızlık, uyum güçlüğü sosyal olarak çıkan sorundur. Sağlık açısından, büyüme geriliği, kalp ve solunum yetmezlikleri sık rastlan maktadır.

Çocukta okulda başarısızlık, uykuda ensenin terlemesi, hırçınlık bu sorunların en çok rastlanan gündüz bulgularıdır. Çocukta tedavi genelde geniz eti ve bademciğin alınması ile yapılır. Bu yaş grubunda cerrahi tedavi yetişkinlerden başarılıdır.

Sağlıcakla Kalın.

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir