Çocukların ateşi her anne babanın endişe ettiği en önemli konuların başında gelir. Çocukların ateşi yükseldiğinde düşürürken bir çok noktaya dikkat edilmelidir. Ancak çocuğun ateşini düşürmek için çok farklı uygulamalar yerine hekiminizin tavsiye ettiği yöntemleri uygulamalıdır. Çocuğun ateşi çıkınca elimiz ayağımıza dolaşıyor. Bu yüzden sakin olunmalı ve yapılması gerekenlere odaklanılmalıdır.
Anne ve babalar bebekleri olduğu andan itibaren üstlerine titrerler. Bu üzerine titreyiş anne karnında iken anneye ilgiyle, bebek doğduğunda ise büyüyene kadar bebeğe gösterilen ilgiyle oluşur. Bebekler ve çocuklar bazı sebeplerden dolayı hastalanırlar. Hastalıklarına karşı hemen önlem almaya çalışsak da bazen ilk etapta doğru yöntemi uygulayamıyor olabiliriz. En çok ise ateşleri yükseldiğinde ebeveynler olarak çocuklara birçok yanlış yöntem uygulayabiliyoruz. Bu yanlış yöntemler ve çocuklarda ateş yükseldiğinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
Çocukların Ateşi Neden Yükselir?
Çocukların ateşlenmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bunların başında çocuğumuzun kaptığı enfeksiyonlardır. Çocuğumuzun enfeksiyon kapması nedeniyle, metabolizma kendini savunmaya geçer. Bu savunmanın dışa yansıma şekli ise çocuklarda yükselen ateştir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlar, aşılar, su kaybı ve kafa travmaları gibi etkenlerde çocuklarda ateşe yol açmaktadır.
Çocuklarda görülen enfeksiyonlar oldukça fazladır. Bunlardan bazıları; grip, kızamık, suçiçeği, sinüzit, zatürre, menenjit ve bunlara benzer hastalıklar olarak sıralanabilir. Aşının ateş yapması ise bebeklik döneminde karma aşılardan sonra görülmektedir. Çocuklarda su kaybı ise ishal ve kusma sonucunda oluşur. Bu da yüksek ateşe neden olabilir.
Çocukların Ateşini Düşürürken Yapılan Hatalar
Çocukların ateşi düşürülürken yapılan hatalar oldukça fazladır. Bu yapılan hataların başında üşüyen ve titreyen ateşli çocuğun üzerini örtmek gelir.
- Ateşi olan çocuğa kalın kıyafetler giydirmemek gerekir.
- Yapılan yanlışlardan biride çocuğu soğuk su ile banyo yaptırmaktır.
- Soğuk su yerine ılık su tercih edilmelidir.
- Ateşi yükselen çocuğa alkol ve sirkeli su ile kompres uygulanmamalıdır.
- Sık aralıklarla ateş düşürücü kullanılmamalıdır. Bunlar çocuğun ateşini düşürmek yerine yükselmesine neden olur.
- Aynı ateş düşürücü peş peşe kullanılmamalı, farklı ateş düşürücüler çaprazlama kullanılmalıdır.
- Çocuk titreyebilir. Titremenin nedeni çocuğun üşümesi değil ateşli olmasıdır. O yüzden üşüyor diye giydirilmemelidir.
Çocuğun yaşı ikinin altında ise ve ateşi 40 derecenin üstüne çıkıyorsa doktora başvurulmalıdır. Ateş yaklaşık 72 saat sürüyorsa, vücudunda döküntüler oluşuyorsa da bir doktordan yardım alınmalıdır. Çocuklarda ateş ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Yukarıda bahsedilen durumlar ateşi yükselen çocuklara uygulanmamalıdır. Çocuklarda ateş yükselmesi durumda bir doktora başvurulmalıdır. Ve ilgili doktorun söyledikleri harfiyen uygulanmalıdır.
Sağlıcakla Kalın.
Gizli Hazineleri Keşfedin