Doğum Sonrası Gebelikten Korunma

Uzmanlar anne ve bebek sağlığı açısından iki gebelik arasında 2 yıllık bir süre olması gerektiği görüşündeler. Halk arasında yaygın ama yanlış olan “süt korur” düşüncesi ise ne yazık ki doğumdan hemen sonra istenmeyen gebeliklere neden oluyor.

Nihayet aylar sonra bebeğinize kavuştunuz. Artık vücudunuz kendini yavaş yavaş toparlamaya başlıyor. Çünkü doğum sonrasında vücut kendini toparlamak için belirli bir süreye ihtiyaç duyar. Gebelikte büyümüş olan rahim yavaş yavaş küçülür, bu amaçla da sık sik kasılır. Bebeğinizi emzirmeniz iyileşme sürecinin hızlanmasına yardım eder.

Vücut dengenizin bir parçası olan hormon dengenizin de gebelik öncesi döneme dönebilmek için zamana ihtiyacı vardır. Dolayısıyla adet kanamalarınız doğumdan sonraki ilk haftalarda hemen başlamayacaktır. Doğum sonrası ilk günlerde kanlı, miktarı fazla bir adet kanaması gibi, sonra pembe, daha sonra da kahverengimsi bir akıntı olur. Birkaç hafta sonra rengi beyaza dönen bu akıntı adet kanamasıyla karıştırılmamalıdır.

Uzmanlar: “Bebek yalnız anne sütüyle besleniyorsa genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez.” diyor. “Bu durumda telaşlanmamanız gerekir. Adet kanamalarınız zamanla düzene girecektir. Hatta bazen 18 aya kadar adet görülmediği de olabilir. Doğum sonu kanaması bittikten sonra kendinizi hazır hissettiğinizde artık cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Bu nedenle gebelikten hemen sonra güvenilir bir doğum kontrol yönteminin kullanılması gerekir.”

İkinci bir gebelik için çok erken

Doğum sonrasında kadının üreme organlarının eski fonksiyonlarını kazanmasıyla birlikte kadın yeniden hamile kalabilir.

Bebeklerini, ek gıda vermeden yalnız anne sütüyle besleyen ve aynı zamanda hiç adet görmeyen annelerin 6 ay süreyle gebe kalma şansı yok denecek kadar azdır.

Ancak emzirmek hamile kalmayacağınız anlamına gelmez. Doğum yapmış olmak her an yeni bir gebeliğin olabileceğini düşündürür.

Yeni bir gebelik istemeyen çiftler en kısa zamanda korunmaya başlamalıdır. İlk 2 aydan sonra adet görmek, bebeği başka besinlerle doyurmak, yeniden gebe kalabileceğinizin habercisidir.

Doğum sonrasında hemen çocuk istense bile bir süre ara vermek gerekir. İki doğum arasında 2 yıldan az bir süre olursa, hem iki çocuğun hem de annenin sağlığı olumsuz yönde etkilenecek, yaşam kaliteleri düşecektir.

Gebelikten korunma yöntemleri sayesinde istenmeyen gebelikten korunmanın yanı sıra cinsel hayat da daha düzene girebilecektir. Çünkü böylelikle istenmeyen gebelik korkusu ortadan kalkar.

Doğum sonrası hangi korunma yöntemi?

Doğum sonrasında bütün korunma yöntemleri kullanılabilir. Herkes için uygun olan tek bir yöntem yoktur ve çiftler kendi durumları hakkında düşünerek ve mutlaka bir uzmana danışarak seçim yapmalıdırlar.

Ayrıca yöntemin doğru kullanılıp, kullanılmaması da yöntemin koruyuculuğunu etkiler. Doğumdan 3 ay sonra spiral takılması uygun olur.

Bebeğini emziren anneler sütü azaltmayan ve hormon düzeyi düşük doğum kontrol haplarını kullanabilirler. Bebeğinizi çeşitli zorunlu nedenlerden dolayı emziremiyorsanız, diğer doğum kontrol haplarını da kullanabilirsiniz. Prezervatif, fitil gibi korunma yöntemleri de hemen ilk ilişkiden itibaren kullanılabilir. Diyafram, norplant (kola takılan çubuklar), koruyucu iğne doğumdan 6 hafta sonra kullanılabilir. Artık hiç çocuk istemiyorsanız, kalıcı olarak sizin ya da eşinizin tüpleri bağlatılabilir.

Ancak eşinizle birlikte seçeceğiniz korunma yöntemi için mutlaka danışmanlık hizmeti almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Sağlıcakla Kalın.

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir